Снимки

- Д-р Валериева, какво представлява слънчевата алергия, точно за този сезон ли е характерна?

- Понятието слънчева алергия е широко използвано. То обаче може да включва различни болестни състояния. Обичайно е да става дума за соларна уртикария, която се провокира след излагане на слънчеви лъчи. В практиката слънчева алергия хората наричат т.нар. полиморфна слънчева ерупция. Това е различен вид обрив, който може да се провокира от слънцето. Затова наистина този сезон е характерен за прояви на това състояние. Човек, който е склонен да развива такава реакция, проявява симптоми още в началото на слънчевия сезон, когато се разсъблече и покаже по-голяма част от кожата си на слънчеви лъчи.

- Как можем да се предпазим, какви са точно симптомите освен обрив?

- Симптомите обикновено са обрив, съпроводен със сърбеж. Може да се прояви с най-различни обривни единици – еритем, макули, папули и други, които понякога протичат с корички и остатъчни пигментации. Предпазването за щастие е сравнително лесно. Пациентите, които знаят, че са склонни да проявяват такава реакция в началото на сезона, трябва да използват подходящ слънцезащитен фактор и по този начин може да предотвратят появата на обрив. Това е едно от нещата, които се използват за профилактика на състоянието. Като слънчева алергия обаче могат да се разглеждат и друг вид обриви, които са в хода на редица други заболявания. Например някои автоимунни болести имат и т.нар. фоточувствителен дерматит, който може да се отключи или влоши в хода на летния сезон.

- Може ли понякога да се сбъркат диагнозите?

- Понякога може да се пропуснат някои белези и това да води до неправилно лечение. Най-общо тези пациенти, които имат системно автоимунно заболяване, трябва да знаят, че обикновено за тях слънцето може да бъде влошаващ състоянието фактор.

- Може ли да се прави тест за слънчева алергия?

- Да, понякога се използват специални лампи. Върху кожата се подава импулс с различна дължина на вълната и се провежда т.нар фототест на кожата. Понякога е уместно да се проведе и тест за фоточувствителен контактен дерматит, при което имаме едновременно вличние на контактен алерген и слънчева светлина.

- От какво зависи лечението на това заболяване?

  • - Подходът традиционно е комплексен. Зависи от типа обрив. На първо място, трябва да има адекватна слънчева защита. Ако се е стигнало до развитието на обрив, има различни симптоматични средства, с които да помогнем на пациента. Това са различни кремове, които водят до овладяване на състоянието, емолиентни средства, локални кортикостероиди и други, които водят до облекчение.

  • - Често срещано ли е това заболяване сред хората, за кои е характерно повече - мъже или жени?

- За щастие не е чак толкова разпространено. Не мога да съм категорична, но като че ли жените по-често имат такива оплаквания.

- Може ли да се появи и в по-ранна възраст? Характерно ли е за деца или по-скоро не е типично за тях?

- Може да се прояви във всяка възраст. Обикновено обаче е характерно за жени в активна и зряла възраст. Децата също не са защитени.

- Пациентите подвеждат ли се по обривите?

- Често пациенти идват при нас и смятат, че обривът им се дължи на слънчева алергия. И често това няма нищо общо със слънцето и не е алергия. Най-общо казано слънчевата алергия обединява различни реакции, които могат да се влошават от слънцето. Всъщност слънцето е фактор, който може да влияе на всеки един обрив.

- Ако обаче не се вземат мерки навреме, може ли това заболяване до доведе до някои усложнения?

- Със сигурност не е приятно. Много хора предпочитат ранното море – още през май или юни. Няма нищо лошо, но излагайки се обилно на слънце без слънцезащита, последствията могат да бъдат неприятни. В резултат могат да се появи обрив и остатъчни пигментации. В дългосрочен план обаче пациентите лесно се научават как да го преодоляват и да се предпазват.

- Обривът изчезва ли есента?

- Обикновено изчезва за няколко седмици, когато се проведе адекватно лечение. Трябва да се отбележи, че при следващ слънчев сезон състоянието е склонно да рецидивира и мерките не бива да се пренебрегват.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.