Снимки

В Испания, Австрия и Унгария със съдействието на ГДБОП са разкрити 16 фабрики за нелегални цигари и са задържани 20 българи. В гръцката столица Атина пък са хванати производства и са заловени количества равняващи се на 20 тира пълни с цигари. Това стана ясно от докладите на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и шефа на „Национална полиция” Христо Терзийски изнесени днес пред Комисията за борба с контрабандата и сивата икономика в парламента.

По думите на Спиридонов нелегалният внос на цигари у нас идва основно от Гърция и Македония, като намалява незаконният импорт от Турция.

 

Сенчестата търговия с тютюневи изделия е паднала под 10%,

 

като до сега от началото на годината службите са хванали близо 6 млн. къса цигари. Данните им сочат още, че най-честите купувачи на нелегални цигари, са хора с малки доходи и нисък социален статус, като стоката се пласирала основно в ромските махали или малки магазини.

Статистиката на полицията показва, че през 2016 г. са задържани 33 900 литра нелегален алкохол.

 

22 591 л нелегален алкохол е заловен

 

до момента от началото на 2017 г. Според Спиридонов една от най-мащабните операции през 2017 г. е разкриването на нелегален цех за вино и ракия в софийското село Гинци, където за иззети 6 тона продукция.

Продължава тенденцията най-разпространени да бъдат данъчните престъпления свързани с избягване на плащането на ДДС. За целта се използват най-вече с фирми, регистрирани в офшорни зони. С над 100% е завишен приходът от ДДС на контролираните от службите обекти.

„За противодействие на данъчните престъпления през първото полугодие на 2017 г. са установени щети за близо 35 млн. лв. и 91 000 евро. Обезпечени са над 1,1 млн. лв. и 522 000 евро

 

и са предотвратени щети за 5 млн. лв.“,

 

каза още директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Петър Андронов: Влизането в банковия съюз ще намали лихвите по кредитите

Влизането на България в банковия съюз няма да повиши лихвите на кредитите, в дългосрочен план отдаването на заеми ще стане по евтино. Това ще случи заради подобреното качестве на финансовото посредничество, прогнозира председателят на Асоциацията на българските банки Петър Андронов.

Цените на уикенд винетката и тол таксите зависят от Световната банка

Трябва да приключи докладът на Световната банка и тогава се очаква да се реши каква би била цената на уикенд винетката и ТОЛ таксите, заяви Станислав Иванов от Комисията по транспорт в ефира на Нова. Той е и един от вносителите на промените свързани с винетките.

Най-скъпо струва гражданството срещу инвестиция в Австрия

Най-много пари трябва да се инвестират за да се вземе гражданство в Австрия, а най-малко в Сейн Люис, Доминика и Антигуа и Барбуда, сочи класация на Bloomberg. В списъка са цитирани 10 държави, като по стандартите на МВФ, 8 от тях са офшорни зони.