Снимки

- Проф. Петрова, по инициатива на европейските производители се очаква напитките с добавена захар да бъдат забранени в училищата. При нас това беше направено още през 2009 г. Има ли вече подобряване в здравето на учениците?

- Не може да се каже. Българските деца са на пето място в Европа по наднормено тегло, а това е предпоставка за редица заболявания: сърдечносъдови, вкл. хипертония и диабет. Независимо от забраната за продажба на продукти с добавена захар и дори с подсладители в училищните бюфети, родителите им слагат вафли, безалкохолно и редица нездравословни храни в раниците за закуска в междучасието. Освен това учениците успяват да си ги набавят от съседните павилиони и магазини. Няма никакви ограничения за продажбата им около училищата, а такива трябва да се въведат. Рекламата по телевизията има огромно влияние и се отразява на предпочитанията и на избора на храни и на най-малките дечица. Проучване сочи, че над 50% от децата пожелават това, което виждат на екрана, и 90 на сто от майките изпълняват това желание. Много малко са тези, които устояват и успяват да направят по-здравословен модел. Храненето вкъщи не допълва това в детската градина. Майките вечер не предлагат готвена храна – това е втората констатация.

- Как може да се въведе забрана за ограничаване на продажбата на безалкохолни и сладкиши около училищата?

- Когато преди години разработвахме наредбата за здравословното хранене на учениците, искахме да я въведем, но юристи ни възпряха, че така се нарушават редица права на търговците. Има обаче начин това да стане. До края на годината предстои да бъдат актуализирани наредбите за храненето в детските ясли, в детските градини и в училищата. Работната група по промените ще настоява отново да се търсят законосъобразни начини за забрана на продажбата на продукти с добавена захар на ученици край училищата така, както е забранена продажбата на алкохол. Начини има и на някои места вече има такива ограничения.

- Как точно са въведени ограниченията?

- Например кметството в община Бургас ограничава продажбата на газирани напитки край училищата, като за търговците в близост, предлагащи здравословни храни и напитки, наемът е много нисък, а на тези, които продават и нездравословни продукти, е много по-висок. Така в Бургас около училищата е създадена своеобразна мрежа от павилиони за здравословни храни и напитки.

- Какви промени предвиждате да залегнат в наредбите за храненето на децата и учениците?

- Предвижда се тези промени да станат факт до края на годината. Освен това ще бъдат ограничени мазните храни. Оптималното количество сол за по-големите деца е 5 г на ден, а за по-малките – 4,5 г. На практика те поемат много повече. В 100 г хляб например се съдържа 1,5 г сол, да не говорим за колбасите, кашкавала и сиренето.

- Нима сега няма ограничения за солта в ястията от училищните столове?

- Има нещо подобно, но тези количества са залегнали в рецептурника за различните ястия, които могат да се сервират там, както и за закуските в бюфетите. Съдържанието на сол е в такива количества, че като се сборува от дневния прием храна, тя не преминава допустимата норма от 5 г и 4,5 г за по-малките деца.

- Ще бъдат ли прибрани солниците от масите?

- По сега действащата наредба за училищното хранене те трябва вече да са прибрани. Лабораторно изследване сред деца в училищна възраст за откриване на натрий в урината показва, че те поглъщат двойно повече, 10 г сол на ден. Независимо че по-образованите родители вече ограничават децата си от снаксове и чипсове, все още има много хора, които не го правят. В наредбите за храненето в детските ясли и детските градини също ще пипнем някои неща.

- Кои неща?

- Ще фиксираме задължително грамажа на порции.

- Нима искате да кажете, че сега няма регламент за грамажа на порциите в детските градини и ясли?

- Наистина няма регламентиран грамаж в сега действащата наредба. Такъв има, но за общото количество плодове, зеленчуци, месо, риба, хляб, млечни изделия, които се полагат на дете дневно. Отделно има описание за грамажа в рецептурника за различните ястия, но това трябва да залегне и в поднормативен документ. Супата за децата от детската ясла например трябва да бъде 50 мл, за детската градина – 100 мл, а за учениците от първи до четвърти клас – 150-200 мл.

- Имате ли наблюдение дали сега грамажът от рецептурниците се спазва?

- Не се спазват винаги. По-добре стоят нещата в детските градини, но не и в училищата. Основният проблем там е, че общините нямат бюджет да платят на добри готвачи, които да приготвят не само здравословна, но и вкусна храна, както и училищните столове да имат приятен и модерен вид. Сега те са старите хангари от времето на социализма, на децата не им е приятно да влизат в тях, и с основание. В Европа учениците се хранят в приветливи зали с възможност да си избират менюто, да се хранят на фона на приятна и спокойна музика. Заради неприветливата обстановка задължително в столовете се хранят децата от първи до четвърти клас, но по-големите ученици отказват да влязат и се тъпчат с пици, хот-дог и сандвичи. Освен това повечето училища ползват кетъринг. Факт е, че невинаги храната от фирмите доставчици е добра. В някои случаи изборът се ограничава много, тъй като тя се готви навън, внася се в стола, разлива се или се носи в специални съдове. Не всичко обаче може да бъде приготвено и поднесено, когато не е приготвено на място. Проблем е, че родителските комитети почти не могат да повлияят върху избора на фирмата за кетъринг, тъй като за това се прави обществена поръчка. Там роля има директорът, той сключва договора, с него се договарят менютата, а майките и бащите твърде малко могат да се намесят. Те трябва да станат по-активни в този процес и също да настояват храненето да бъде не само здравословно, но и вкусно, за да не си купуват децата им сандвичи от близкия павилион.

- За десет години българските деца са се придвижили с една позиция в класацията по наднормено тегло – от 6-о място в Европа те вече са на 5-о. Само храненето ли е причина?

- Не е виновно само храненето, но и физическата активност. Много малък процент от децата спортуват и играят. А според препоръките за добро здраве е необходимо да имат поне един час дневно умерена до интензивна физическа активност. Като цяло това покриват само 14% от тях. Повечето от тях са с ниска физическа активност, в голямата част от деня са на чиновете в училище, вкъщи, докато учат и пишат домашни. Проучване показва, че поне 5 -6 часа извън училище те са в седнало или в легнало положение.

- Какво бихте препоръчали на родителите?

- Да съблюдават за здравословното хранене на своите деца, да не им предлагат вафлички за закуска, да им готвят у дома, да излизат с тях по-често и продължително в парка, да ходят на екскурзия или семейството да играе някоя игра на открито.

 

Визитка:

 

  • Проф. д-р Стефка Петрова е водещ специалист в областта на храненето, хранителната епидемиология и хранителната политика с голям национален и международен опит

  • Има две медицински специалности - токсикология и хранене и диететика

  • Специализирала е в САЩ, Англия и Италия

  • Ръководител и участник в 25 национални и 12 международни научни проекта, както и в национални проучвания на храненето и хранителния статус на населението, включително деца във всички възрасти

  • Проф. Петрова участва в разработване на наредбите на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене в детските заведения и училищата и е основен автор на ръководства за хранене на деца от кърмаческа до 18-годишна възраст.

  • Член е на Световната мрежа на експертите по хранене в ранния живот и редица национални и международни експертни групи, свързани с храните и храненето

  • Обучава лекари специализанти и докторанти по хранене и диететика

  • От 16 години тя е национален консултант по хранене и представител на България по хранене в Европейското бюро на Световната здравна организация

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.