Снимки

Синята зона в Пловдив ще струва от 1 април 2018г. по 2 лева на час. Целта е пловдивчани да оставят колите си, които са един от основните замърсители на въздуха и да се качат на рейсове. Увеличението ще стане факт, защото Пловдив трябва да бори мръсния въздух, каза през декември кметът на града Иван Тотев. Той уточни, че отново с аргумент на пъпа на Пловдив да не влизат много коли и хората да имат стимул да ползват рейсове, билетчето за градския транспорт остава 1 лев и догодина.

Община Пловдив стартира проучване в началото на 2018 г., за да изготви програма за мерките за намаляване замърсяването на атмосферния въздух от транспорт и битово отопление. С нея тя ще кандидатства за средствата по ОП „Околна среда 2014-2020 г“ в общ размер на 50 милиона евро. За тези пари могат да кандидатстват 25 общини, а Пловдив може да се възползва от 10 милиона евро. При кандидатстването за парите общината трябва да набави информация за вида отопление по райони, което ползват пловдивските домакинства. Цел на администрацията е по тази програма да бъде разработена и методика за въвеждане на зона, чиста от вредни емисии. Най-голямо е било замърсяването в Пловдив с фини прахови частици до 2013г., като допустимата норма е била превишавана 150 пъти годишно, сочат данни от мониторинг в последните 7 години. След 2014 г. броят на отчетените превишавания на нормата намаляват наполовина. При установена норма на превишаванията 35 пъти годишно обаче, броят им все пак остава висок.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие отслужиха в Троянския манастир

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие бе отслужен в Троянския манастир от Негово преосвещенство Велички епископ Сионий пред чудотворната икона на Света Богородица. Сред присъстващите бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провежда молебенът.

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Протосингел се ожали за дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.

Катастрофа блокира АМ „Тракия“ в посока Пловдив - Бургас

Катастрофа блокира движението в района на 230 километър на АМ "Тракия" в посока Пловдив-Бургас. Вследствие на удара движението вече около час е силно затруднено, съобщава "Трафик". Ударът е станал в ранните часове на деня между две леки коли.