Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата за разграбването от Цветан Василев и компания на КТБ.

 

„Крепостта се превзема винаги отвътре”. Това е азбучно правило, което всеки военен тактик знае и насън. Троянският кон, измислен от древните елини, и копията му през вековете са превзели не един и два бастиона, разчитайки на подривната сила на „вътрешния човек”. Докато кротко седи и наблюдава опитите за защита на крепостта срещу външната атака, предателят в четата всъщност намира слабите места на обсадените или им създава такива, за да се окажат на колене пред завоевателите си.

Ако трябва да погледнем отстрани, ще установим, че съдебната система у нас е подложена на реална обсада, която е подготвяна дълго и старателно, но реалните щурмови действия започват преди две-три годни. Кой е обсадил Темида и желае да я овладее? Просто един поглед върху основните кресльовци, които през ден плюят третата власт в България, чертаейки разделителни линии дори между редовите магистрати и групирайки на „добри” и „лоши”, показва, че става въпрос за храненици на кръга фалирали олигарси – Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев. Първенец сред тях е Българския Мадоф – Цветан Василев. И като заговорихме за война – всеки знае, че това струва пари. Много пари, които не са бързовъзвращаема инвестиция, но със сигурност, ако се ползват правилно, ще доведат до влияние, което може да се окаже и безценно. Затова хранениците на олигархичния кръг „Капитал” използват ресурсите на щедрия Джордж Сорос, чиито възгледи и амбиции за развитието на „отвореното общество” изумително съвпадат с тези на ментора на фалиралите олигарси – командирът Иван Костов. А целта на военното мероприятие е една – пълна окупация на Темида, която да работи изцяло в полза на кресливия грантаджийско-олигархичен кръг.

Тук не става въпрос просто за индулгенция по наказателни производства, висящи като дамоклев меч над главите на олигархичната ламя, а за манифактура за търговски дела, които могат да превърнат бедняка в милионер, а милионера - в бедняк. Всъщност нуждата от „бързо и работещо” правосъдие, което да повдига превръзката на очите на уж сляпата Темида, започва да се чувства най-силно след краха на КТБ, фалирана лично от банкера беглец. Тогава дълго захранваните с тлъсти грантове през годините конкретни съдии, магистратски професионални организации и дори НПО-та „специализирали се в наблюдение и мониторинг” на съдебната система у нас, се активизират подозрително. Започват кресливи атаки срещу Темида, декларации се пишат на „бели покривки” или в лъскави офиси, но се представят за родени от „справедливия магистратски гняв”, а представители на тогите демонстративно излизат на скандални протести. И докато микрофоните и камерите на послушните грантаджийски медии са насочени към хепънингите пред Съдебната палата, вътре, в малки тъмни кабинетчета, послушни съдии прехвърлят малкото ценни активи на разграбената от Василев банка.

А примерите за подобни услужливи магистрати не са един или два. И всички те са някак притеснително свързани с добилия скандална слава Съюз на съдиите в България (ССБ). Най-фрапиращият сред тези случаи е буквалното отмъкване на част от „Петрол” с помощта на съдии, благосклонни към авера на Цветан Василев и също виден член на дружинката олигарси – Гриша Ганчев. Сагата с овладяването на един от най-апетитните активи, купени с пари на вложителите в КТБ – компанията „Петрол”, минава през няколко етапа и заграбването й не става накуп, но най-ключова се явява именно помощта на съдията от Софийския градски съд Жаклин Комитова. Видната представителка на ССБ съдейства активно на офшорка да придобие близо 150 бензиностанции в цялата страна, въпреки наложения им от НАП запор.

Своеобразна черешка на торта обаче е друго търговско дело, озовало се отново в ръцете на Комитова, а след това и при Нели Куцкова на горната инстанция – това е делото за промяната на управителите на купената на аукцион от Спас Русев БТК. Двете скандални протестърки в тоги буквално обслужват Цветан Василев и поредния му авер, чрез който банкерът беглец се опитва да заграби малкото златни активи, закупени с парите от КТБ – руснака Дмитрий Косарев. Първо магистратът от Софийския градски съд и член на грантаджийския Съюз на съдиите в България Жаклин Комитова, а след нея и говорителката на захранваната от „Отворено общество“ и „Америка за България“ организация и магистрат в Софийския апелативен съд Нели Куцкова са приели решения, с които реално се пречи на новия собственик на БТК Спас Русев да започне да управлява компанията. С определенията си те буквално блокират смяната на старото ръководство на дружеството, в което е и „златното момче“ за поръчки на Василев – Златомир Сурлеков, с нови управители, назначени, след като бизнесменът Спас Русев купи акциите на БТК на аукцион в Лондон миналата година. Със скандалните решения на двете съдийки всъщност лъсва разликата между правораздаването, прилагано от протестърите в тоги у нас, и признатия като стандарт в европейското право люксембургски съд. Паралелно с делото у нас, по абсолютно същите искания се е водела процедура и в Люксембург, като тамошният съдия обаче е порязал авера на Цветан Василев Косарев по всичките му щения.

От всичко казано дотук дори и най-големите лаици в областта на правото могат да добият представа, че овладяването на Темида е започнало и макар засега крепостта на сляпата богиня на справедливостта да не е изцяло овладяна, в нея отдавна са проникнали троянски коне, които се пробват да я рутят подмолно. Докато външната обсада също тече с пълна сила.

„Без пари всичко е напразно!”, гласи латинската мъдрост, движила римските императори, докато чертаели славни планове за разширяване на империята си. А ние бихме добавили, че когато искаш да овладееш една система по спешност, започваш да търсиш пробойните в нея. Или тези нейни членове, които могат да бъдат „мотивирани” бързо (и най-вече чрез високи постове), да започнат да я рутят по команда. Именно това прави задругата на олигарсите.

Оказва се, че олигархичният кръг е успял да завладее цяла плеяда съдии, които държи на повикване. Основна фигура във вътрешната организация от магистрати протестъри има шефът на ВКС Лозан Панов. Той пък от своя страна вече е създал подразделение на кръга, опитващо се да завладее „правителството” на съдебната власт – Висшия съдебен съвет. В постигането на тази цел му помагат Съюзът на съдиите, чиито действия са изцяло под диктата на неуспялата кандидатка за шеф на Софийския апелативен съд Нели Куцкова, а също и неколцина столични адвокати, известни най вече с това, че се изправят в съда, за да бранят интересите главно на скандални бизнесмени и лица, сочени за престъпни босове. Основните сподвижници на Панов сред адвокатското лоби са Даниела Доковска, която в момента представлява фармацевтичния бос Огнян Донев по делото срещу него за данъчни престъпления за 63 млн. лева, а също Татяна Дончева, която пък обслужва пред Темида друг подсъдим за укриване на данъци - ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Както вече агенция Монитор писа, Ганчев и Донев, заедно с енергийните олигарси Сашо Дончев и Иво Прокопиев, също са основна част от кръга „Хидра”. Те наливат пари за организирането на пуч, надявайки се чрез подмяната на легитимните играчи на политическата и съдебната сцена у нас да се доберат отново до кранчетата за милиарди, които им бяха спрени през последните години.

Самият Лозан Панов в момента е част от ВСС предвид факта, че бидейки един от тримата големи в Темида, той по право е и член на съвета, а помощ в кадруването му оказват Калин Калпакчиев и още няколко души от Съюза на съдиите, добрали се до „правителството” на съдебната власт. Последният отявлен опит на дружинката да наложи свой човек по върховете на Темида бе настоящият глашатай и бивш председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова, която се пробва двукратно неуспешно да оглави Софийския апелативен съд. При опитите за прокарване на назначения се използва и явният лобистки механизъм. В това число организиране на подписки в защита на конкретно лице от кръга. Такъв беше случаят със самия Лозан Панов. Непосредствено преди Етичната комисия на ВСС да реши дали да образува дисциплинарна проверка срещу него заради откровените му политически речи или не, шефът на ВКС се наметна с подписка в своя подкрепа, в която парафите си сложиха близо двеста членове на Съюза на съдиите.

Използвайки позицията си на шеф на ВКС, Панов открито показа верността си към олигархията, към която се числи и Българския Мадоф, като препрати делото за фалита на КТБ към Конституционния съд с настояване да бъдат отменени два текста от Закона за банковата несъстоятелност. Целта на това действие е ясна – да се блокира процесът по обявяване на фалирания от Василев трезор в несъстоятелност. В крайна сметка – парите не миришат, нали?

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.