Снимки

335 802 предприятия са представили отчети за дейността си през 2016 г, огласиха от Националния статистически институт вчера. В тях е произведена продукция в размер на 137 139 млрд. лв., добавената стойност по факторни разходи възлиза на 48 556 млрд. и заетите лица са 1 966 554. Така по груби изчисления излиза, че във фирмите у нас работят средно по 6 души. Това съобщиха от института на ежегодната си конференция за състоянието на икономиката на България.

Ръстът между 2014 и 2015 година е почти 11 милиарда, но произведената продукция за 2016 т. спрямо 2015-та е намаляла с 3 млрд. лв., съобщиха на пресконференцията. Това се случва за първи път от 2012 година. Експертите коментираха, че главният виновник за това са провалени сериозни държавни инвестиционни проекти, които са

 

рефлектирали върху икономиката

 

на страната.

Една от гордостите на Националния статистически институт е възможността бизнесите да се отчитат онлайн в удобно за тях време. Това е оценено най-много от финансовите предприятия, тъй като 100% от тях са се отчели онлайн. 96,4% от малките и средни бизнеси са използвали Интернет, за да спестят време. За сметка на това традиционно консервативните институции като банки и бюджетни предприятия предпочитат да подават отчетите си на хартия. Специалисти предполагат, че те все още нямат необходимата нагласа, но с времето и това ще дойде. За 2016 година 88.5 от всички отчитания са направени в мрежата, без излишно висене по опашки, съобщават от НСИ.

Най-голям спад се забелязва в строителството и по-конкретно строителството на съоръжения, което е отчело спад с около 40% спрямо 2015 г., съобщи Анастас Троянски от дирекция „Бизнес статистика“ към НСИ. „Това може би има връзка със закона за обществените поръчки. Много малко проекти успяват да стигнат до успешен край“, предположи той.

„Строителството е зле в последните години. То беше принудено буквално да оцелява по време на кризата – повечето малки предприятия фалираха, а големите свиха дейността си, но оцеляха. До момента все още не могат да възстановят дейността си“, обясни проблема зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

По предварителни данни

 

преките чуждестранни инвестиции

 

в нефинансовия сектор към 31 декември 2016 г. възлизат на 23 491 млрд. евро, което е с 1.4% повече сравнение с 2015-та. Най-голяма е стойността на направените инвестиции в промишлеността – 10 139 млрд. евро, и в сектора на услугите, където са налети близо 6 млрд. евро. Тези две дейности заедно формират 68.2% от общия обем на чуждестранните инвестиции, а дялът им расте с 1.3 пункта спрямо предходната година. Лошите новини за сектор „Строителство“ не свършват. Там преките чуждестранни инвестиции са 608 млрд. евро, което е с почти 20% по-малко спрямо 2015 г.

По предварителните данни през 2016 г. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи във всички сектори на икономиката са 17.6 млрд. лв и в сравнение с предходната година намаляват с почти 17%. Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор и в сектора на услугите, но в сектор „Строителство“ инвестициите са с близо 30% по-малко в сравнение с 2015 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ядем по-евтини краставици и домати

Ядем по-евтини краставици и домати. Оказва се, че през изминалата седмица оранжерийните домати са поевтинели с 1,8 на сто на сто и са се продавали по 1,67 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с 2,4% до 1,23 лева средно за килограм. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

600 фирми наели работници от страни извън ЕС

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън Европейския съюз (ЕС). Според данните до средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очакванията са, че до началото на юли броят на чуждия персонал по морето ще скочи двойно.

Пътуването до морето с 15 лв. по-скъпо

Средно с около 15 лева по-скъпо ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).