Снимки

Драстично вдигане на летвата за определяне на селата, в които ще се гласува за кмет и промяна в модела на преференциите. Това са едни от основните промени в Изборния кодекс, които партиите от управляващата коалиция планират да внесат и обсъдят до края на месеца, научи Агенция „Монитор“.

Депутатите са се съсредоточили върху прецизиране на текстовете в Изборния кодекс за пресичане на абсурдните ситуации от местния вот миналата година, когато в превърнали се в призраци села с по един-двама жители, се отваряха секции за излъчване на кмет. Според сегашните правила в населените места с над 100 души се провежда вот за управник, вместо той да се назначава служебно. Заради препълнените с мъртви души избирателни списъци обаче куп села отговаряха на книга на това условие, а се оказваше, че в тях или няма никой, или са останали да живеят само престарели самотници. Затова идеята сега е да се разпише драстично по-висок праг –

 

над 350, при това не души, а избиратели

 

уточни пред Агенция „Монитор“ шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Двете основни партии в управляващата коалиция вече успяват да намерят допирни точки и за промяна в правилата за преференциите, но засега само за местния вот. Намеренията към момента са прагът за валидност да остане 7%, но да се промени базата на която се изчислява – от броя гласове за съответната партийна листа, а не както в момента от общинската избирателна квота, което представлява цената на едно място в местния парламент. Това на практика означава значително завишаване на бариерата за преференция, за да не се допускат ситуации от миналия вот, когато 20-30 гласа се оказаха достатъчни за разместване на листа. По този начин дори само с бюлетините на фамилията и на няколко приятели един кандидат можеше да влезе в общинския съвет.

Все още обаче

 

ГЕРБ и РБ търсят компромис

 

за преференцията за парламентарните избори. Хората на Бойко Борисов са готови въобще да я премахнат с мотива, че от една страна обърква избирателите, а от друга – че кандидатите от една и съща партия се хвърлят в нездрава конкуренция помежду си. В РБ обаче държат тази опция да се запази, тъй като служи на отделните партии в обединението за вътрешно състезание.

Плановете на управляващите са до края на май да приемат окончателно промените в Изборния кодекс. По този начин ще се изпълни препоръчителният от Венецианската комисия срок за прекрояване на правилата - 6 месеца преди избори, като наесен се чакат президентски.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини