Учениците от 7 до 18 годишна възраст във Велико Търново най-често страдат от заболявания на нервната система, а след това следват проблеми със сетивните органи, дихателната система, психични разстройства и болести на ендокринните жлези и обмяната на веществата. Това стана ясно по време заседанието на Консултативния съвет по здравеопазване, свикано в областната администрация в старата столица. Данните за здравното състояние на децата и учениците в областта през учебната 2015 -2016 г. показват още, че е намалял броят на обхванатите с профилактични прегледи ученици в сравнение с предходната учебна година. Изследванията показват, че 5,5 % от учениците са с отклонения от показателя телесна маса, а 4,18 % с отклонения от ръста, което според здравните експерти увеличава риска за здравето им в по-късна възраст. Физическата дееспособност на учениците се запазва на много добро ниво, като почти всички са покрили нормативите и са получили оценка над среден 3. при децата в предучилищна възраст почти всички от прегледаните имат нормални антропометрични показатели за ръст и телесна маса, а физическата им дееспособност е на много добро ниво. Увеличен с 0,12 обаче е процентът на диспансеризираните деца. Оценката за здравословното състояние на децата от 1 до 7 годишна възраст като цяло е добра, въпреки че се наблюдават и някои неблагоприятни резултати, констатират лекарите. Тези резултатите са по отношение на разпространението на болестите на дихателната и нервната системи и сетивните органи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.