0

260 мъже, жени и деца ще преписват в продължение на три месеца паисиевата История славянобългарска.  Инициативата ще стартира на 14  март, от читалище „Отец Паисий 1903“  в чирпанското село Средно градище, където шестима ще хванат пачето перо.

260 мъже, жени и деца ще преписват в продължение на три месеца паисиевата История славянобългарска.  Инициативата ще стартира на 14  март, от читалище „Отец Паисий 1903“  в чирпанското село Средно градище, където шестима ще хванат пачето перо.

Йеромонах Паисий //за чието светско име се спори още дали е било Пенко или Петър/ започва делото си през 1760 година, когато е 38-годишен, завършва го през 1762-а, след което започва да разнася ръкописа и собствените си три преписа по българските земи буквално до кончината си в манастира край село Амбелино/днес квартал на Асеновград/през 1773 година. Изследователите  са успели да проследят със сигурност 70 преписа и преправки на оригинала, като пръв е направеният от котелския свещеник поп Стойко /митрополит Софроний Врачански/ през 1765 година. Следва го самоковският поп Алекси Велкович Попович от 1771-а… Два преписа е правил поетът Петко Рачов Славейков, три са на монаха Харитон през 1831-а, като единият от тях е създаден в Чирпан. На него се чете: "Да се знае как с бързината и труда на монах Харитон беше изписана тази книга ..., в годината от въплъщението на Христос - 1831, когато седяхме в град Чирпан и учехме децата на четене. Преписа се тази история от трима писари ..." и е принадлежал на Найден Геров. В старозагорския регионален музей се съхранява препис от 1837-а. Преписи се съхраняват както в България Румъния, Сърбия, Русия и САЩ –в библиотеката на щата Охайо. За пръв път „История славянобългарска“ е отпечатана през 1914 година под редакцията на проф. Йордан Йорданов.

Инициативата е подета от старозагореца Димо Узунов, който вече 21 години организира и води поклоници до монашеската република в Атон, за да помагат на монасите в българската обител „Свети Георги Зограф“ с подкрепата на регионална библиотека „Захари Княжески“ и благослова на игумена на манастира. В преписването ще се включат ученици от ОУ „Отец Паисий“ в село Зетьово и читалищни дейци от Малко Тръново и Чирпан. През следващите седмици „щафетата“ ще бъде подета от Мъглиж  и останалите общини, като до 11 май, когато БПЦ отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил и Методий, ще е обиколила всички 11 общини. Финалът ще бъде на 16 юни, когато на сбирка в старозагорската регионална библиотека „Захари Княжески“ ще бъдат показани всички преписи. Междувременно се подготвя и пътуваща изложба за мястото и ролята на Паисиевата история, която ще обиколи областта. 

Тази година има три формални повода  да си припомним за ръкописното дело на Монаха: навършват се 3 столетия от рождението, 60 от канонизирането му за светец  на 26 юни 1962 година и 260 откакто слага точката на 185-а страничка от черновата.