Иван Юруков говори с птици и цветя

В първия си моноспектакъл

Иван Юруков говори с птици и цветя

„Пилето, което казва ку“ конкурира образците на Мариус

След като се утвърди като един от най-силните млади солисти в ансамбъла на Народния театър, дойде времето и за актьора Иван Юруков да направи моноспектакъл. Всъщност импулсът идва от драматурга Александър Урумов, който го е „провидял“ в своя герой от „Пилето, което казва ку“ - текст за сцена, създаден по разкази от сборниците му „Малкото име на дните“ и „Тиква! Ботаника на чувствата“. Премиерата бе в края на миналата седмица в Нов театър НДК, а самият Юруков е и в ролята на режисьор.

Слаб, аскетичен, тъжен, с разрошени коси и пламнали въглени в очите, Иван Юруков влиза в образа на светъл неудачник, който проникновено се вслушва и разбира гласа на птиците, животните и растенията, но не му е лесно да намери общ език с хората. Да, подобни са героите от много моноспектакли (нека споменем само „Лалугер“ на същия автор), защото кой, ако не чудакът-отшелник ще довери изповедта си на тъмнината и тишината?! Персонажът на Юруков е

нощен пазач, вероятно временно

- както всички, които среща по маршрута на спомена. Те са хора, които търсят корените си, но са безвъзвратно откъснати от тях, които нямат гнездо, бърлога, дом. Те са „нещо“ само временно, генералният план за живота им е бил съвсем друг, но е претърпял крах по пътя към осъществяването. Всички са искали да са едно, а са друго. Всички може би са пилето, което казва ку – без свое място в това битие, без котва, без ято... Отхвърлящи или отхвърляни. Най-вероятно повече или по-малко такива сме и всички ние. А Иван Юруков е неотразим в ролята на странен романтик, незабележим и смълчан в ежедневието, но с богато обагрен вътрешен живот. Той също е имал своите скромни звездни мигове, за които с тъга, топлота, а защо не и с хумор да си спомни.

„Думите са за нещастните хора – ето такива, какъвто съм аз сега –

нещастните хора говорят много

и не спират. Говорят, за да се разсеят, да забравят, че са нещастни, да забравят колко им е болно и колко са самотни“, ще признае героят му. Разказът му започва с едно неосъществено самоубийство, за да премине през поредица тъжно-смешни перипетии, а дали накрая пистолетът му ще гръмне, ще разберат зрителите на следващите представления на 7, 17 и 25 март. Мнозина вече сравниха соловата ария на Юруков с образците на Мариус, но това е инерция на мисленето – всеки нов моноспектакъл да бъде съизмерван с тях. Иван Юруков и Мариус са твърде различни, сравнимо е само удоволствието да ги гледаш.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.