Снимки

- Д-р Лисички, какви са симптомите при децата, които трябва да сигнализират на родителите да потърсят ревматолог?

- Нека първо да уточним, че в детската възраст се използва изключително рядко понятие като ревматоиден артрит. По принцип заболяването се среща при 10-14% от децата, предимно при момичета в тийнейджърска възраст. Сега използваме предимно понятието идиопатичен артрит, което само по себе си означава, че причината за него не е ясна. Казвам го, защото често родителите ни питат каква е причината за заболяването. Една от формите на артритите всъщност се среща при малки деца между 2-4 годишна възраст.

- Какви точно са симптомите?

- Най-често са болка и оток на някоя става. Много зависи обаче колко са засегнатите стави. При повече от пет вече говорим за полиартрит. Понякога може да се наблюдават и кожни обриви. Децата изпитват и скованост след следобедния сън. Това не се наблюдава при възрастните хора. Също така е характерна умерено силна болка, но тя измъчва детето, защото е постоянна. Понякога това състояние може да продължи и месеци, ако не се предприеме лечение. В някои случаи има и зачервяване.

- Болката провокира ли се и от студеното време?

- Да, винаги обяснявам на родителите, че артритът се провокира от студено и влажно време. Дори сега наблюдавам, че се увеличиха случаите с оплаквания на децата, които бяха в ремисия. Освен самото време, за изостряне на състоянието допринасят и много вирусни инфекции на дихателната система.

- Грипът може ли да провокира заболяването?

- Може. Смята се, че тази група артрити се дължат на нарушения в имунната система. А всяка една инфекция, независимо каква е, води до изостряне на артритите при децата. Другата често срещана форма са реактивните артрити. Те са реакция на дадена инфекция. При тях болката е силна, но за щастие никога не уврежда ставите.

- Какво е лечението в случая?

- Лечението при артритите започва по правило с т.нар.нестероидни средства. Това са т.нар. противовъзпалителни медикаменти. Когато заболяването е в тежка форма, се налага използването на кортикостероиди. Приемът на медикаменти може да е и венозно, да се провеждат и ставни пункции.

- Какво трябва да имат предвид родителите в отглеждането на детето си?

- Много зависи доколко детето е закалено, това има огромно значение. Ако расте в стая с 25 градуса, когато излиза навън, трябва да е добре облечено. Тогава е добре да има шапка и ръкавици, шалът на устата не е препоръчителен. Ако духа силен вятър и температурите са ниски, престоят навън се ограничава. За боледуването обаче не е страшен студът, а контактът с околните. Много често децата боледуват дори когато са прекарали два часа в мола и са в ограничено пространство, отколкото когато са навън.

- Може ли заболяването да е съпътствано и със студова алергия?

- Може, но при по-големите деца. Това обаче е по-рядко срещано.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.