Снимки

Кредитна пирамида, погълнала близо 5 млрд. лв. Такава е според доклада на международната разследваща фирма „Аликспартнърс” и парламентарната комисия фалираната от мажоритарния си собственик Цветан Василев КТБ.
Един от основните изводи на доклада на чуждите проверяващи, който беше разсекретен преди няколко месеца, бе, че забегналият в чужбина мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е превърнал трезора в кредитна пирамида, като в схемите му са участвали членове на управителния съвет на фалираната банка, както и свързани с него служители и лица. Те са използвали парите на вложителите за финансиране на лични сделки – т.е. за пълнене на собствените си джобове. Това са само част от констатациите на екипа от международната разследваща фирма „Аликспартнърс”, който бе нает от синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, за да проследи източването на банката.

Ангел Донов
Банкомат
Фалираната КТБ е била ползвана като личен банкомат от нейния мажоритарен собственик Цветан Василев. Това пък е основната констатация, записана в доклада на временната анкетна парламентарна комисия, която разследваше източването на трезора. В дългия над 680 страници доклад подробно е описана сложната схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица, която е довела до източването на близо 5 млрд. лева от КТБ и фалита є. От документа става ясно, че банкерът ­ мажоритарен акционер, основно е финансирал сам себе си, като огромна част от отпуснатите кредити са били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си и със самия Василев. Много от тях били създадени броени месеци преди да получат милионни заеми. Често одобрението се давало буквално в деня на искането. След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му. Депутатите констатират още, че КТБ е давала кредити за десетки милиони на новосъздадени фирми и такива без дейност.
Докладите всъщност доказват фактите, които вече бяха разкрити от „Телеграф” ­ че 4 млрд. лева от близо 5-милиардната дупка в КТБ са дадени на кухи фирми срещу нулеви гаранции и обезпечения. От „Аликспартнърс” посочват, че при общо 4,821 млрд. лева раздадени кредити само 756,4 млн. от тях са събираеми, като 150 млн. са от заеми към малки търговски дружества. Според графика, приложена от разследващата фирма, несъбираемите вземания са в размер на фрапиращите 84,3% от общия кредитен портфейл.

Кристи Маринова
Кредити
Лошите заеми са раздадени на 243 корпоративни клиенти, имащи да връщат общо 472 кредита. Една от основните констатации на авторите на доклада е, че над половината от раздадените суми са били предоставени на фирми, свързани пряко с Цветан Василев. По този начин той е прибрал в джобовете си 2,5 млрд. лева.
„Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко/невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на банката от втори ред, или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти на банката”, пише дословно в документа.
Доклад
В него изрично се казва също така, че от 2009 г. до фалита на трезора широкото използване на инструмента кредитиране е било с цел финансите „да бъдат неправомерно извлечени от банката, в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица”. От фирмата посочват още, че основните дейности  на банката често не са били извършвани в нейна полза а по-скоро „са били предназначени за подпомагане на г-н Василев, неговите сътрудници и свързаните лица”. „Методите, използвани за извличане на средствата от банката, са били избрани и изградени с цел объркване/прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като така банката е поставена в значителен риск, че тези кредити никога няма да бъдат погасени”, се подчертава в доклада. В хода на разследването станало ясно, че са били налице множество „червени флагове” ­ т.е. рискови фактори, които са очевидни при предоставянето на кредитите и са можели да бъдат забелязани от компетентен кредитен екип, УС, външните одитори или евентуално от централната банка.
Сред въпросните червени флагове бил фактът, че големи кредити се предоставят на новоучредени дружества без история и собствени ресурси, както и че са били давани само срещу вземания на кредитополучатели от други фирми, без каквито и да било допълнителни обезпечения. За нуждите на източването на КТБ са били използвани и т.нар. канали за финансиране ­ т.е. отпускане на заеми на конкретни дружества, които от своя страна са захранвали свързани с Василев фирми. Още миналата година лъсна, че едно от тези дружества е било ТЦ-ИМЕ, а друго ­ „Бромак” ­ фирмата, еднолична собственост на банкера беглец, през която той държи мажоритарния пакет от КТБ.

Има основание за искове срещу банкера и одиторите

Синдиците на КТБ имат основания да заведат граждански искове за небрежност от страна както на одиторската фирма KPMG България, така и на самите одитори, които са проспали източването на трезора, считат авторите на доклада на „Аликспартнърс“, като посочват, че основанието са „щети, причинени от небрежно изготвени одити“. Каква би била стойността на подобни искове обаче, тепърва трябва да се изяснява. От „Аликспартнърс“ дават да се разбере, че има основания за завеждане на граждански иск и към мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, тъй като е причинил значителни и невъзстановими загуби в резултат на действията си. В графата „стойност на претенцията“ от фирмата пишат: „Теоретично общата стойност е тази, която е загубена от банката (пряко или косвено) в резултат на действията на г-н Василев.“ Както вече стана ясно, от общо близо 5 млрд. лева раздадени кредити биха могли да се възстановят не повече от 800 млн., защото заемите са били отпускани или без каквото и да било обезпечение или срещу частично.

Разкрили 450 банкови сметки

450 банкови сметки на дружества ­ кредипотолучатели от КТБ, са разкрили в хода на разследването си от „Аликспартнърс”. В доклада е посочено, че са били прегледани 4,9 млн. транзакции, направени в обследвания период. От фирмата настояват също така за среща с прокуратурата заради съмнения, че е възможно да бъдат възстановени и повече средства, ако се продължи разследването в посока на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка EFV International, свързана с Цветан Василев, както и на „Дева Интернешънъл”. Според разследващите второто дружество също е свързано с банкера беглец.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Командира подмени прехода, инсталира ченгета на всички ключови позиции и раздаде държавата на „синовете” си. След двата му бизнеспроекта и политическият  фалира, сега готви нов.

Лаборантът Костов и неговите чудовища

Командира подмени прехода, инсталира ченгета на всички ключови позиции и раздаде държавата на „синовете” си. След двата му бизнеспроекта и политическият фалира, сега готви нов.

„9 милиона мишлета, изкарват се взаимно ченгета, а котараците подхвърлят досиета и си пият кафето.” 27 години след като трио „Спешен случай” озвучава зората на демокрацията с този рефрен, мишлетата вече са 7 млн., но иначе нещата не са се променили кой знае колко.
С разликата, че котараците са осребрили досиетата и използвали кеша, за да наврат мустаците си във всички отрасли на икономиката. Някои от тях просто ги топнаха и облизаха.

Срещу това  в хазната влязоха  само 2 млрд. лева. Запазената  марка на грабежа  му беше РМД. Почти всички  сделки вонят  на клиентелизъм.

Костов разпродаде 20 млрд. активи за жълти стотинки

Срещу това в хазната влязоха само 2 млрд. лева. Запазената марка на грабежа му беше РМД. Почти всички сделки вонят на клиентелизъм.

Г
рабежът на България стана при управлението на Иван Костов, а запазената му марка беше приватизацията с работническо-мениджърски дружества (РДМ).
За периода на управлението му от 21.5.1997 г до 24.7.2001 г. са раздържавени изцяло или отчасти 3000 предприятия. Експертната оценка на стойността на тези приватизирани активи е била близо 20 000 000 000 лв. За въпросната собственост в държавната хазна са постъпили малко над 2 000 000 000 лв.

Цената на винпрома намалена двойно на $ 1,5 млн. при положение, че само бутилките в избите му са за $3,5 млн.

В началото бе виното

Цената на винпрома намалена двойно на $ 1,5 млн. при положение, че само бутилките в избите му са за $3,5 млн.

Ако бъде направен конкурс за емблема на пладнешкия обир, замаскиран под формата на приватизация по времето на кабинета „Костов”, кандидатите безспорно ще се много. Но винпром „Дамяница” със сигурност ще е сред фаворитите.