Милиони книги в Националната библиотека пред унищожение (ОБНОВЕНА)

През зимата температурите падат до минус 2, през лятото стигат 37 градуса

Милиони книги в Националната библиотека пред унищожение (ОБНОВЕНА)

Най-лошо е състоянието на хранилищата в кв. „Изгрев“ и селата Богданлия и Гуцал

Милиони книги в Националната библиотека са застрашени от унищожаване. Това става ясно в одитния доклад на Сметната палата от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 година. По официални данни във фондовете се съхраняват над 8 милиона единици, най-лошо е състоянието на външните хранилища в кв.“Изгрев“, село Богданлия и село Гуцал с площ 1600 квадрата. В централната сграда обаче преди месеци - през февруари 2017-а, протече и падна таванът.

В същото време всяка година постъпват над 45 000 нови издания. В същото време при острата нужда от площи за съхранение на книги и други издания, библиотеката отдава помещение в основната си сграда и дори след изтичането на договора през 2016 година е бил обявен таен търг за отдаване на помещението, сочи доклада. За заведението с площ от 488 квадрата са получени 108 000 лева годишно. Според доклада предоставените за книгохранение сгради не разполагат с адекватни условия за съхранение, организация и подреждане, като всички външни хранилища са с изчерпан капацитет. Експертите оценяват състоянието на книгохранилищата като крайно лошо, поради факта, че не се поддържат и съществува висок риск от загуба на част от книжовното културно наследство на страната. В същото време всички хранилища, включително организираните в сградата на Националната библиотека, не отговарят нито на изискванията на Закона за здравословните и безопасни условия на труд, нито на основните ергономични стандарти за работа. Данните от отчетите на библиотеката показват, че разходите за закупуване на книги намаляват рязко и от 8612 лв. през 2014 г. са спаднали до 1 832 лв. през 2016 г. Прави впечатление също и и изводът, че до края на 2016 година нито един от служителите на библиотеката не е бил регистриран като реставратор, за да може да се поддържат старите издания, а в същото време нарастват реставрираните книги. Според доклада въведената през 2010 г. информационна система COBISS не се използва ефективно и не е адаптирана. Текучеството на хора от 2014 до 2016 година е също притеснително - броят на служителите е намален от 242 на 206, като основното им възнаграждение варира от 390 лева до 600. За периода от 2014 до 2016 г. са напуснали 26 на сто от персонала на библиотеката. Броят на библиотечните единици, управлявани от един служител, нараства от 2015 до 2016 на 39 000, като това е 6 пъти повече от натоварването на колегите им от регионалните библиотеки.

Като отговорни за състоянието на библиотеката се посочват министрите Петър Стоянович, Мартин Иванов, Вежди Рашидов и директорите проф. Боряна Христова и доц. Красимира Александрова. Проблемът е още от 1953 г., защото предвиденото по проект основно хранилище не е било избщо изградено. Във връзка с постъпилите запитвания от медии по повод интервюто, дадено от председателя на Сметната палата Цветан Цветков, ръководството на културния институт отговори с изявление, в което се припомня, че настоящият директор доц. д-р Красимира Александрова и нейният екип са поели ръководството на Националната библиотека на 26 май с ясното съзнание, че трябва да се справят с проблеми, трупани още от построяването на сградата през 1953 г. Недостигът на хранилища датира от тогава поради неизпълнение на първоначалния архитектурен проект в неговата цялост. През изминалите десетилетия досега основен ремонт на сградата не е правен, от което следват и голяма част от констатациите в одитния доклад. Още на 14 август те са уведомили принципала – Министерството на културата, за всички предприети и предстоящи действия, както и за сроковете за тяхното изпълнение.За малко повече от година с финансова подкрепа от МК и със собствени средства в НБКМ са направени текущи ремонти по сградата на компрометирани части от покрива, хранилища, реставрационен център, работни помещения и други вътрешни пространства. Поставени са снегозадържащи скоби на покрива, поетапно се подменят дограми, инсталират се климатици, монтирана е система за мълниезащита. В процес е процедура за изграждане на пожароизвестителна инсталация, а до средата на октомври ще приключи съставянето на технически паспорт на сградата и обследване за енегрийна ефективност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.