259 защитени училища и детски градини

259 защитени училища и детски градини

259 защитен детски градини училища за учебна 2020/2021 г. предлага просветният министър Красимир Вълчев с проекта за актуализация на списъка за тази година. В него са включени 74 забавачки, 24 части от такива и 161 школа.

За защитена детска градина се определя забавачка, която, ако бъде закрита, най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 14 километра или 5 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра до най-близката образователна институция. За защитено училище до 7-ми клас се определя такова, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици от първи до седми клас ще пътуват на не по-малко от 20 километра до най-близкото школо, за да учат. За защитено училище за учениците от 8-и до 10-и клас клас се определя такова, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 15 ученици от осми до десети клас клас ще пътуват повече от 30 километра, за се обучават.

Миналата година в списъка за били включени 257 защитени институции - 71 детски градини, 25 части от забавачки и 161 училища. Поради несъответствие с критериите тази година от тях отпадат 9. Това са 4 детски градини, 2 части от забавачки и 3 училища. В същото време са постъпили предложение за нови 11 защитени институции - 7 нови детски градини, 1 част от забавачка, 3 нови школа. Така списъкът за настоящата учебна година предстои да се увеличи до 259. За функционирането им тази година вече са планирани средства в бюджета, а за 2020-а ще бъдат необходими 9 791 907 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.