Търсенето от страна на чуждите аутсорсинг компании са основната причина за повишаването на наемите в първокласните офиси у нас. Това стана ясно по време на имотна конференция в София. От началото на годината наемите в сегмента са се увеличили с около 10%.

„В момента

 

в аутсорсинг фирмите са заети около 30 хил. души

 

и след няколко години те може най-малкото да се удвоят”, смята Ксавие Марсиняк, президент на TELUS International Europe. По думите му подобни инвестиции обикновено са дългосрочни и продължават 10 дори 20 години. Според него за такива фирми е важно в държавата да има стабилност, като единият от аспектите е политическият, като не е за подценяване и степента на сигурност. Марсиняк смята още, че България трябва да следва модела на Ирландия, където аутсорсинг индустрията, привлякла много външни инвестиции, се развива успешно вече над 25 години.

Станимира Пашова от Forton добави, че този тип инвестиции у нас вече не са само в кол центрове, които са много зависими от цената на труда и наемите. „Основните играчи вече

 

предлагат по-високо технологични услуги

 

с много по-голяма добавена стойност, което им позволява да посрещат по-големите разходи за наемането на висококачествени офиси”, пояснява тя. По думите й много големи компании изнесоха част от дейностите си в България, като заявките продължават да нарастват. „Делът на аутсорсинга в икономиката ни ще се увеличава”, прогнозира Пашова.

Според нея в следващите 2 години на пазара ще излязат 150-180 хил. кв. м нови офиси от най-висок клас, но това няма да доведе до свръхпредлагане в сегмента, защото част от тях са наети „на зелено”. За този период не може да се очакват резки движения на наемите нагоре или надолу.

Според Михаела Лашова от Forton пазарът в бизнес сегмента е динамичен. „Нарастването на търсенето ще стимулира инвестициите в нови и за размразяването на стари проекти”, прогнозира тя.

Адина Уелш, шеф на един от инвестиционните проекти в София, смята, че предлагането е малко по-ниско от търсенето. „Причината е, че банките малко по-предпазливо финансират изграждането на нови площи в сегмента. За това и цените се движат нагоре и можем да очакваме тенденцията да продължи”, добави тя.

На конференцията бе цитирано и проучване на KPMG, което показва, че банките у нас са

 

предпазливи с финансирането на имотни проекти

 

Според Никола Кедов асоцииран директор в KPMG България, като цяло те са склонни да отпускат кредити на собственици за сгради, които вече генерират парични потоци. По думите му банките в България нямат конкретен сегмент от пазара на имоти, който да приоритизират в дейността си. „Ако в Европа например 44% от банките предпочитат да финансират офис проекти, а 20% - търговски проекти, то у нас няма ясно разграничение”, поясни той.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Предприемачи прогнозират по-малко инвестиции в промишлеността през 2020 г.

Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред предприемачи през октомври 2019 г., показва, че предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 10,5% по-малко в сравнение с предходната 2018 г.

Масово овощарите в Кюстендилско ги продават за ракия

Свръх производството на ябълки срина изкупната им цена

Масово овощарите в Кюстендилско ги продават за ракия

Свръх производството на ябълки срина изкупната им цена в Кюстендилско, оплакаха се местни земеделски производители. Те са принудени да продават продукцията си срещу 10 ст. за кг. на местния Винпром, където ги приемат за преработка на ишлеме срещу ракия.