Снимки

Почти всеки втори лекар у нас е бил жертва на агресия от страна на пациенти или техни близки, показват данни на Българския лекарски съюз. Над 40% са медиците, върху които е упражнявано насилие. Тези данни съобщиха от съсловната организация по време на старта на кампанията срещу насилието над медицински лица, организирана от БЛС и БЧК.

От общо 400 регистрирани случая на упражнено насилие за последните пет години са заведени само 18 досъдебни производства. Осъдени са 15 от побойниците, като ефективна присъда са получили само трима. Това пък показват данни на прокуратурата.

Агресията е в резултат на чувството за нарушена справедливост и усещането за ненаказаност, коментира омбудсманът Мая Манолова. Според нея коренът на проблема е в хроничното недофинансиране на здравната система. Манолова цитира данни на пациентски организации, според които хората плащат над 50 процента от лечението си.

Случаите на насилие над лекари се увеличават с всяка изминала година, показват още данните.

Първи стъпки за промяна в обществените нагласи към труда на медиците, тази цел си поставя Националната кампания за превенция на агресията над медицински лица, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той изнесе данни на МЗ, според които най-много са бити и ругани лекарите, медицинските сестри и фелдшерите в спешните центрове.

Пострадалите спешни медици от агресивни пациенти и техните близки през 2015 година са били 47, а през 2016-а - 28. По данни на съсловната организация най много бой отнасят лекарите, медсестрите и фелдшерите в градовете Шумен, Варна, София, Самоков, Стара Загора и Пловдив.

Според резултатите от анкета, направена сред медици, 42% отговарят, че са били обект на агресия, като 48 на сто казват, че това е ставало повече от един път. 81% посочват, че агресията най-често е вербална, а 19 на сто – физическа.

От допитване сред пациентите, пък се вижда, че те най-често са недоволни от доплащането в здравеопазването, а 31% посочват като проблеми липсата на направления.

Да има „черен списък“ на пациентите, за които има данни, че са проявявали агресия към медици. Зад тази идея застанаха експерти от Министерството на здравеопазването и ръководството на БЛС. Според депутата проф. Георги Михайлов трябва да има филтър между пациентите и лекарите, оказващи им помощ, от една страна, и техните близки и цели родове, които безпрепятствено се движат навсякъде из болниците, където са закарали техния роднина. Той беше категоричен, че причина за честите насилия над медици са чувството за безнаказаност и ниското образование.

Факт е, че повечето от побойниците са с ниска степен или въобще без образование, заяви проф. Михайлов. Той припомни, че към момента 20% от населението в България са неграмотни.    

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.