Снимки

- Г-жо Зайкова, проучване показа, че тази година всеки четвърти работодател възнамерява да наеме нови служители. Това означава ли, че проблемът с дефицита на кадри намира своето решение?

- За съжаление всички експерти, които се занимаваме с тези проблеми, имахме едни прогнози за случващото се в страната, преди да стане ясно намерението за увеличаване на цената на газа. Както знаете, КЕВР, начело с г-н Иван Иванов, правят голяма стъпка в тази посока, което е недопустимо. От това произтичат много социални и икономически проблеми. Единият от резултатите е, че има опасност броят на заетите работни места да намалее. Причината е, че фирмите, независимо къде се намират, стават по-неконкурентноспособни, тъй като цените ще се вдигат. Това означава две неща. От една страна ще се увеличат безработните, а от друга работодателите не само че няма да имат намерение, но и трудно биха имали възможност да увеличат доходите.

  • - Върху кое точно ще окаже влияние повишението на цената на газа? Заявихте преди ден, че очаквате скок и на цената на хляба, на зеленчуците.

- Според мен този скок ще окаже пряко влияние върху реалния сектор - в тежката индустрия, химическото и металургичното производство, производството на торовете. Освен това ще окаже пряко влияние върху потребителите на битови услуги - на парно, ток и топла вода. Също така ще окаже негативно влияние върху малките фирми, които нямат буфери и печалбите са им оскъдни. Неминуемо ще се вдигнат цените на основните храни и не само че няма да имаме дефлация, но няма да имаме и здравословна инфлация. Така инфлацията може би ще надмине 7%. Мои колеги дори твърдят, че цената на хляба ще стане около 1,20-1,30 лв. Бившият финансов министър предвиждаше ръстът на БВП да бъде от потреблението. Как ще стане това при условие, че хората няма да имат доходи и голяма част от тях ще останат без работа. Издръжката на човек у нас, която е 562 лева, ще се увеличи поне със 100-120 лева. Колко хора у нас получават такива заплати? Недопустимо е възнаграждението на миньор да е 460 лева. Това е човек, който всеки ден работи под земята и не знае дали ще се прибере у дома жив и здрав. Да не говорим за пенсионерите. 70% от тях получават пенсии под 400 лева, като средната за страната е 325 лева. Тези хора ще се увеличат и ще станат над 80%. В същото време ще се увеличи и броят на работещите бедни. В настоящия бюджет се разчита предимно на домакинствата и на ръста на потреблението, а не виждам как може да има такова. Заложено е много малко на преките чуждестранни инвестиции. Това са лостовете, които вдигат БВП. Преките чуждестранни инвестиции у нас са намалели с 10 пъти от 2008 година насам. Затова питам как ще постигнем този ръст на БВП и как ще обезпечим системата за социално подпомагане.

- Непрекъснато обаче от бизнеса изтъкват проблема с неквалифицираните кадри. Според експерти реално у нас няма безработица, а хора, които не искат да работят, и такива, които не са подходящи за позициите със свободни места. Това така ли е?

- Абсолютно вярно. Една част от хората си търсят работа, но нямат необходимата квалификация. Други пък изобщо не желаят да работят и са напълно неграмотни. Имайте предвид и че състоянието на нашето образование е потресаващо. Не се правят никакви реформи, делегираните бюджети са смърт за образователната система, защото всеки се интересува повече от разходната част, от това да изхарчим по-малко пари. Никой не се интересува от качеството или от квалификацията на преподавателите. Затова и 35% от децата в средното образование са функционално неграмотни. Това е трагедия. Всички пишат в програмите си, че образованието е техен приоритет, а не се предприемат реални мерки. Какво се случва с подрастващите? Как се храни дете с 2 лева на ден? Затова са необходими спешни мерки в образованието.

- Знаете, че миньори и шивачки протестираха за неизплатени заплати. ВАП се самосезира след публикация на „Монитор“, че десетки служители не могат да получат полагащите им се обезщетения. Как може да бъдат защитени правата на работника?

- Основният проблем у нас е, че няма върховенство на закона. Имаме закони, но никой не ги спазва. А ако работодателите са чужди концесионери, нещата са направо трагични. Шивачките, да речем, получават под минималната заплата, и то за 17-часов трудов ден. В много случаи дори не им плащат осигуровки и тези жени не могат да отидат дори на борсата. Това е парадокс. Повечето от тях са в сивия сектор. Не може да позволяваш на работодатели да прехвърлят фирмите си при условие, че дължат пари на някого. Може ли миньори, които работят часове под земята, да получават по 460 лева? За какво ще му стигнат тези пари? Това са реални проблеми, които години наред не са решени.

- Във възнагражденията ли е основно проблемът?

- Не само. Проблемите са комплексни. На първо място не се спазват законите. Нямаме никакъв контрол. Не може 250 инспектори в Инспекцията по труда да проверяват всички работодатели. Да не говорим, че най-динамичното законодателство е нашето.

- Как обаче един работодател да мотивира служителя?

- Нека не отричаме, че има фирми, които работят много. Но за да е изрядно всичко и служителите да са застраховани от измами, е необходим колективен трудов договор. Синдикатът и работодателят трябва да проведат преговори, да се изясни колко средства ще отидат за транспорт, за ваучери, колко дни отпуск ще имат служителите, каква заплата ще получават, колко ще получават при извънреден труд. Така че се преговаря по цялата скала на социалните придобивки. И понеже има безработица, работодателите не се грижат за повишаване на квалификацията, ние смятаме, че трябва да „замразим“ образованието си в училище. А човек трябва да учи цял живот, да усвоява новите неща. Квалификацията и образованието е процес, който трябва да се върши и от образователната система, и от бизнеса. Българското дете трябва да има еднакви условия на отглеждане и на образование.

 

Визитка:

Родена е на 2 февруари 1942 г. в София
Завършила е Минно-геоложкия институт, а след това и икономика със специалност „Планиране”
Защитила е дисертация и има докторска степен по икономика

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.