0

2575 наблюдатели ще следят за грешки и нарушения на изборите за ЕП в неделя. Това стана ясно от изказване на говорителя на ЦИК Таня Цанева, която поясни, че комисията е регистрирала наблюдатели от 14 неправителствени организации.

2575 наблюдатели ще следят за грешки и нарушения на изборите за ЕП в неделя. Това стана ясно от изказване на говорителя на ЦИК Таня Цанева, която поясни, че комисията е регистрирала наблюдатели от 14 неправителствени организации.

Само три от тях са международни – Парламентарната асамблея на Черномордкото икономическо сътрудничество (ПАЧИС), Асоциация „Европейски студентски форум“ и Европейския студентски форум. Сред другите сдружения са добре познати организации като тези на офицерите от запаса, Института за социална интеграция, Института за развитие на публичната среда и ГИСДИ.

В същото време стана ясно, че контролно борене на разписките от машинния вот в края на изборния ден няма да се извършва в секциите. Такова може да се направи в РИК, при предаването на документите, но само ако има разминавания в данните или съмнения за такива, заяви Цанева във връзка с писмото на омбудсмана Мая Манолова до ЦИК, в което тя оспорва отказа да се извършва такова преброяване, а не да се разчита изцяло на обобщените данни на машините за гласуване. Цанева обясни, че се обмисля за следващ вот да се въведе такова преброяване, но не във всички секции, а в избрани на случаен принцип и то едва след края на изборния ден.

Същевременно в началото на седмицата ЦИК публикува методическите указания към секциите за машинното гласуване, които ще са 3000 на брой. От тях става ясно, че всеки избирател може да направи преглед на своята е-бюлетина и да смени своите предпочитания, преди да натисне бутона гласувай. Накрая пък машината ще го попита дали потвърждава своя вот. Едва след това ще излиза и контролната разписа от гласуването. Избирателите обаче няма да имат право на поправка, ако след излизането от т.нар. тъмна стаичка, решат че са сгрешили. При гласуване с хартиена бюлетина обаче ще имат право на втора при грешка.

Иначе от ЦИК предупредиха, че продължават да получават запитвания от избиратели, които все още не се ориентират с бюлетината и как да се гласува с преференциите. Затова от комисията припомниха, че първо се отбелязва квадратчето с името на партията, коалицията или независимия кандидат, а ако искаме да дадем преференция отбелязваме в кръгчето. Бюлетината ще остане валидна дори и ако сме отбелязали една партия, но две преференции. Ще се зачете вотът ни за политическата формация, но не и предпочитанието ни за кандидата от листата. От ЦИК напомниха още, че бюлетината се попълва само със син химикал със знак X или V. Задължително трябва да ни поставят втори печат. Изборният ден пък ще започне в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. В деня на размисъл, а и в деня на вота, е забранена политическата агитация и огласяването на социологически проучвания под всяка форма.

Към момента от ЦИК са одобрили 84 договора за медийни пакети на обща стойност от над 569 000 лева, като реалното им изплащане ще стане след изборите.

Изключват камерите в секциите

По традиция камерите, намиращи е в секциите, ще трябва да бъдат изключени. За това има и решение на ЦИК, в което от комисията уточняват, че устройствата ще „ослепеят“ за времето от 7.00 часа до 20.00 часа на 26 май, а там където гласуването продължава и до 21.00 часа. Като гаранция, че не заснемат техните обективи ще бъдат закрити.

РИК-овете пък са натоварени да следят за наличие в секциите на каквито и да било включени заснемащи устройства.

В четвъртък стана ясно също така, че Спешната болница „Н. И. Пирогов“ отваря избирателна секция за хоспитализираните в нея пациенти. Тя ще бъде разположена в рапортна зала "Проф. Емил Таков" на клиниките по травматология, на 3-тия етаж, над спешното отделение.