Снимки

След отмяната от Народното събрание на арбитражните съдилища за потребителските спорове, фирмите за бързи кредити, взели повече лихви от допустимия по закон размер от своите клиенти, трябва да им върнат надвзетото. Съгласно съдебната практика по делата за т. нар. „бързи кредити“ потребителите трябва да върнат на търговеца само действителната сума, която са получили като заем. Една голяма част от потребителите, които вече са върнали заемите си, са върнали повече, отколкото са дължали. Тези клиенти на фирмите за бързи кредити може да поискат от съда надплатените суми да им бъдат възстановени.

Това съобщи председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите адвокат Димитър Деков. „Защото част от търговците имаха арбитражни клаузи в техните договори и реално хората бяха възпрепятствани да си съберат лихвите в съда. Като паднаха арбитражните клаузи, всички договори, които са сключвани до момента и които в по-голяма или в по-малка степен са абсолютно незаконни, търговците трябва да върнат това, което е надвзето”, обясни адвокат Деков. По думите му на практика, ако клиент е теглил 1000 лева бърз заем и е върнал на фирмата 3000 лева, то търговецът е длъжен да му върне 1 500 лева.

„Въпреки договора, който е сключен със супер висока лихва, с търговеца. Горната граница на лихвата, която могат да искат от потребителите, е пет пъти законната лихва, което е 50%. Те се научиха и правят сега някакви такси за поръчител, за свежия въздух и т.н. – това са такси, които не ги включват в тези 50%. А това е живо нарушение и в тази част лихвите са нищожни, не се дължат. Ако трябва да вземат 500 лева лихва, те взимат примерно 1 500 лева с неустойките”, разясни още адвокат Деков. Според него всеки казус е индивидуален, но съдебната практика е многобройна. Ако един такъв спор стигне до съд, магистратите решават в полза на потребителя. Затова и фирмите за бързи кредити избирали арбитражните съдилища, за да може споровете да бъдат присъждани в тяхна полза.

„Те затова използваха арбитражите, за да махнат споровете с потребителите от съдилищата. Да не могат съдилищата да ги гледат. И по този начин махнаха и защитата, която законът предоставя на потребителите. Това е елементарна схема, която беше работеща до скоро и сега вече да се надяваме, че съдебната практика няма да измисли нещо друго. Мисля, че няма да могат да намерят поредната дупка в закона”, смята председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите.

Поради големия интерес и заявените в тази връзка множество въпроси по имейл и телефон Сдружението за правна помощ на потребителите напомня, че има приемна в Пловдив на бул. "Марица" № 93. В нея сътрудниците на сдружението оказват безплатни правни консултации на потребители.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Петър Андронов: Влизането в банковия съюз ще намали лихвите по кредитите

Влизането на България в банковия съюз няма да повиши лихвите на кредитите, в дългосрочен план отдаването на заеми ще стане по евтино. Това ще случи заради подобреното качестве на финансовото посредничество, прогнозира председателят на Асоциацията на българските банки Петър Андронов.

Цените на уикенд винетката и тол таксите зависят от Световната банка

Трябва да приключи докладът на Световната банка и тогава се очаква да се реши каква би била цената на уикенд винетката и ТОЛ таксите, заяви Станислав Иванов от Комисията по транспорт в ефира на Нова. Той е и един от вносителите на промените свързани с винетките.

Най-скъпо струва гражданството срещу инвестиция в Австрия

Най-много пари трябва да се инвестират за да се вземе гражданство в Австрия, а най-малко в Сейн Люис, Доминика и Антигуа и Барбуда, сочи класация на Bloomberg. В списъка са цитирани 10 държави, като по стандартите на МВФ, 8 от тях са офшорни зони.