Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, като стартираме с увода за книгата, разказваща с доказателства как Цветан Василев фалира КТБ и напълни джобовете си с парите на вложителите . "Българския Мадоф".   

Сто и петдесет години. На толкова е осъден през 2009 г. Бърнард (Бърни) Мадоф – изкусният аферист, стоящ зад най-голямата финансова измама в историята на САЩ. Век и половина е сурово, но напълно закономерно възмездие за разбитите съдби на 4800 души, чиито спестявания потъват в пирамидата на измамника. Както закономерно би било възмездието за българския еквивалент на афериста – Цветан Василев. Човекът, който разбива съдбите на 255 000 вложители, след като превръща „доверената“ им банка КТБ в най-голямата финансова пирамида, съществувала на територията не само на България, но и на Европа. Забягва в чужбина, когато е разобличен, за да не бъде застигнат от справедливото възмездие за престъпленията си. А сега претендира, че се нарушават човешките му права, защото най-сетне е даден на съд – при това задочно, защото упорито бяга от правосъдието, за ужилване, разклатило из основи българското общество.

Докато в съдебната зала в Долен Манхатън тече процесът срещу Бърни Мадоф, все още никой (освен ограничен кръг доверени лица) си няма и представа, че на само 7 часа разлика българският му еквивалент плете схеми, още по-сложни и от тези на US афериста. Както ще лъсне 5 години по-късно обаче – при избухването на аферата „КТБ“, паралелите между американския Мадоф и българския Мадоф са много и далеч не се изчерпват само с ограбването на милиарди от хората, които са им се доверили. 

Мошеници на пълен работен ден, подобно на оригинала - и копието публично прикрива измамническата си същност под маската на филантроп. Първият в продължение на години лицемерно съвместява аферите си с членството в бордовете на половин дузина благотворителни организации. Вторият пък, докато източва към джобовете си близо 4 милиарда от вложенията на хората, доверили се на банката, чийто мажоритарен собственик е, позира с охота заедно със семейството си по благотворителни събития, организирани от екипа му. За да лъскат публичния му образ.

Първият „дарява“ в апогея си 230 000 долара, за да си гарантира благосклонността на политици, по-специално от Демократическата партия. Вторият превръща в свой специалитет„влагането“ на солиден пай от източеното от КТБ в хранилки за партийци и журналисти, които да защитават и прокарват в обществото интересите му.

Първият в продължение на няколко десетилетия създава пирамида, в която потъват $64,8 млрд. Вторият за неколкократно по-малко време успява да създаде добре структурирана манифактура за източване на чужди пари, през която успява да засмуче милиарди. През 2014 г. ще се окаже, че в тази бездна са изчезнали 5,6 млрд. лева, почти 4 милиарда от които са потънали право в джобовете му. Машината има две лица, като за пред публиката тя е „добре развиваща“ се банка, гарантираща високи приходи на депозантите, които й се доверят. За посветените в схемите на Цветан Василев хора обаче всъщност е пералня, през която влаганите от депозантите средства изтичат към цяла верига от кухи фирми, свързани с тартора й – българския Мадоф. Отпускани са шест-, седем- и осемцифрени суми срещу нулеви обезпечения, а в навечерието на избухването на аферата „КТБ“ – дори без кредитни досиета. Каква е причината? Възможно най-простата - липса на време. Към момента на лъсването на истината банката е дотолкова затънала във финансовото блато, заформено от Цветан Василев и ордата му, че се отпускат буквално за часове кредити за милиони само за да се покриват главниците и лихвите, дължими по вече взетите заеми.

Между американския и българския Мадоф обаче има една голяма разлика. Когато е хванат, първият признава престъпленията си и е осъден и вкаран в затвора само половин година след избухването на аферата. Какво прави вторият? В момента, в който става ясно, че схемата му е пред разобличаване, си стяга куфарите и бяга зад граница. При това – не само за да се скрие от гнева на излъганите от него хора, а за да се пробва да им открадне държавата.

В трите години от разобличаването му - през пролетта на 2014 г. до лятото на 2017 г., използвайки факта, че има високопоставени покровители сред сръбските властимащи, които е спонсорирал, българският Мадоф намира пристан в Белград. От там необезпокоявано – въпреки точещото се вече трета година дело за екстрадиция, и в пълен комфорт, осигурен му от откраднатите чужди милиарди, започва да строи фронт срещу легитимните български институции. Цел, в която е напътстван от Кръстника на бандитската приватизация в страната и човека, реално връчил в ръцете на Василев изродената във финансова пирамида КТБ – бившия премиер Иван Костов. И подпомаган от останалите олигарси, превърнали се в такива благодарение на Костов, но изхвърлени от хранилката на държавата от настоящата власт в България – обвиняемия енергиен бос Иво Прокопиев, подсъдимия фармацевтичен Огнян Донев, газовия барон Сашо Дончев и момчетата за поръчки Гриша Ганчев (също подсъдим) и Емилиян Гебрев. Структурирането на тази задруга на задкулисието, вече позната и като ООФ – Обединен олигархичен фронт (б.р. - по името на присъдружната организация на комунистическата партия в България от времената на тоталитарния режим ОФ), стартира почти веднага след бягството на Цветан Василев от България. Той стъпва на паралелните структури, създадени в държавната администрация и в съдебната система от Костов по подобие на паралелната държава на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, разобличена при опита за преврат в Турция. И на цяла фабрика за фалшиви новини, структурирана от медии, притежание на вече споменатите олигарси или журналисти, били на хранилката на Василев. Междинната цел на задругата е вторичен грабеж на КТБ. Иначе казано, отмъкване и на малкото купени с пари на ужилените депозанти в КТБ реални активи, които биха могли да се продадат и да покрият загубите им, за да съберат олигарсите от задругата достатъчно средства за постигането на крайните си цели. Кои са крайните цели? Подриване на устоите на прокуратурата на страната, за да избегнат членовете на ООФ –повечето от тях вече са или обвиняеми, или дадени на съд - възмездието за престъпленията си. И подмяна на легитимната политическа власт в страната заради факта, че е дръзнала да прекъсне пъпната връв, посредством която задругата на олигарсите точи в продължение на години държавните ресурси и държи в плен икономиката и политиката на страната.

От избухването на аферата „КТБ“ до сега задругата вече на няколко пъти пробва да постигне тези си цели, като дори финансира създаването на неколцина политически играчи и партии, явили се в коалиции на последния парламентарен вот в България в края на март 2017 г. След като обаче олигархичните им проекти са категорично отхвърлени в рамките на България – българското общество отказва да им даде власт, като ги допусне в Народното събрание, задкулисието и по-конкретно Цветан Василев, подпомаган от машината, създадена от Костов и от фабриката за фалшиви новини на олигархията, пробва последен отчаян план на територията на чужбина. Точно в момента, в който най-сетне е предаден на съд заедно със 17 от ордата си подставени лица, след разследване, продължило няколко години, с над 100 обвинения и с обвинителен акт, голям фрапиращите 15 000 страници, българският Мадоф пробва нова атака  – отвъд Океана. Плаща с откраднатото от КТБ на US лобисти и адвокатска кантора и внася иск по закона „Магнитски“ с мотива, че той и семейството му били жертви на погазване на човешките им права.

Кражбата обаче е не човешко право, а углавно престъпление. Това е максима, осъзната дори от оригинала Бърни Мадоф, който не само признава измамите си, а се извинява и на жертвите си. Уви, в случая с българския Мадоф явно е наложително припомняне. Още повече че тук става въпрос не просто за закономерно възмездие, което трябва да застигне под формата на заслужена присъда човек, подиграл се със съдбите и откраднал спестяванията на над 255 000 българи. Залогът са усилията на цяла държава да се измъкне от плена на олигархията, изсмуквала ресурсите й в продължение на години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.