Снимки

Евросъюзът губи 6-7 млрд. евро от африканската чума по свинете, това каза специална пресконференция Витянис Андриукайтис, еврокомисар за здравеопазването и безопасността на храните, който взе участие в четвъртък в откриването на TAIEX Международна среща за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните, организирана от Българското председателство със съдействието на ЕК. Според еврокомисаря основната причина за загубите са въведените ограничения от страни извън Общността като Русия, Китай, САЩ и Канада, които са въвели ограничения на доставките на свинско от държаните от ЕС.

„Водим преговори с Русия за отпадане на ембаргото“, съобщи еврокомисарят и добави, че те са на финалната си фаза. „Освен от намаления износ за трети страни загуби има и от намалената търговия и в рамките на самия ЕС. От това страдат фермерите от страните и районите, където е установена заразата“ обясни той.

Андриукайтис информира за наличие на болестта в Естония, Латвия, Литва и Полша и за установени отделни животни в Чехия. По думите му сега африканската чума по свинете е разпространена на територия, простираща се

от Руския анклав Калининград до Иркутск на изток.

Според него решението е не масовото избиване на дивите свине, които са основни приносители на заразата към домашните животни, както това се прави в Беларус.

Еврокомисарят смята, че е необходимо многостранно сътрудничество и в рамките на ЕС и с останалите държави наоколо за да се ограничи разпространението на болестта, нанасяща огромни щети на селските стопани и на икономиката като цяло. Той похвали българското земеделско министерство за създаването на информационен център за обмен на информация за болестите по дивите животни.

Витянис Андриукайтис подчерта необходимостта от всеобхватни мерки за ограничаване на рисковете от африканската чума по свинете и подчерта ролята на ловците и ги призова

да предупреждават ветеринарните власти за забелязани болни животни.

Томас Торстен, председател на Международния съвет за опазване на дивеча и живата природа посъветва ловците да дезинфекцират всички ползвани от тях предмети след напускането на районите, където са установени болни животни.

Българският земеделски министър Румен Порожанов каза, че проблемите, свързани със здравето на дивите животни

е един от приоритетите в рамките на европредседателството ни.

„За целта работим активно в в Брюксел и у нас. Ветеринарната сигурност е много важна и за това в София ще бъдат проведени няколко подобни форума, като това е първият“, уточни министърът.

Шефът на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Дамян Илиев каза, че контролът по границите с трети страни е засилен. „Ще се обърне особено внимание на пристанище Варна за идващите фериботи от Украйна и на автобусите с туристи идващи от там и от Молдова, Русия и Беларус“. Според него особено внимание по граничните пунктове трябва да се обръща на храните в багажа на пътниците, с които може неволно да се пренася заразата. Дамянов отчете, че агенцията от началото на годината е взела 7000 проби от диви прасета.

Еврокомисарят Витянис Андриукайтис съобщи, че в момента в ЕК се разработва нов закон, засягащ проблемите за ветеринарната сигурност. „Целта е да имаме унифициране система за обмен на информация и бързо вземане на мерки за справяне с проблемите“, поясни той.

Във форума в София, който продължава и утре вземат участие и присъстват и представители от ветеринарните служби и ловни организации на всички държави членки на ЕС, както и съседни трети страни – Беларус, Босна и Херцеговина, Република Македония, Косово, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия, Турция, Украйна и Русия и Канадския център по здравеопазване на дивеча.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цените на зърното на борсите вървят надолу

Цените на зърното спадат на общоевропейската борса Euronext в Париж на фона на перспективата за търговска война между САЩ и Китай, която оказва натиск над всички основни икономически показатели и предизвиква масови разпродажби. Това показва проучване на специализираната организация за оценка на земеделските рискове Agritel, цитирано от АФП и БТА.

ЕС и Австралия започнаха преговори за търговско споразумение

В австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заедно с министър-председателя на Австралия Малкълм Търнбул и министъра на търговията Стивън Чиобо официално започнаха преговори за всеобхватно и амбициозно търговско споразумение между ЕС и Австралия, съобщиха от ЕК.

32 плажни капанчета на Слънчев бряг с нарушения

Общо 32 незаконни преместваеми обекта върху плажната ивица в Слънчев бряг не отговарят на одобрената от министъра на туризма схема и са без разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър.