След пролетните шокове с цените на монополистите се оказва, че призваните да защитават интересите ни нещо не си вършат работата както трябва. За съжаление подобни констатации станаха нещо обикновено в публичното пространство и още по-лошото е, че сякаш вече сме свиквали с тях. Време е обаче да изоставим този вреден навик.

Наскоро се разбра, че в КЕВР, волно или неволно, объркали формулата за пресмятане цената на природния газ. Сега става ясно и друго. След като някои ВиК дружества „сгрешат” и поискат първо по-ниска цена, след това от регулатора грижовно ги поправят и си коригират исканията. Естествено в посока нагоре. Нали има кой да плаща сметките. Монополисти са и никой няма да тръгне да си копае кладенец в двора пред блока, за да се отърве от тях. Дори и да го направи обаче, остава таксата за отвеждане на отпадъчните води и пречистването им.

Вярно е, че фирмите трябва да мислят за инвестиции в инфраструктурата, но вечно ли това ще става със съдиране на по 10 кожи от гърба на потребителя? Да не говорим, че т. нар. социално поносими цени са най-голямата измислица, сътворена, за да се оправдаят вечните искания за поскъпване на монополистите. За София била около десетарка за кубик. Подобна стойност на водата няма не само връзка с доходите на хората, но и със здравия разум.

Отделно ВиК операторите непрекъснато плачат за повече постъпления, но не могат да се оправят с десетилетия с течовете в мрежата. Техните собственици, най-вече държавата и общините, получиха и субсидии от еврофондовете, за да намалят загубите на водата, но така и не успяха да постигнат кой знае какво. По улиците на големите градове продължават да бликат техногенни изворчета с питейна вода, които с дни няма кой да ремонтира. Един от язовирите в Рила стои неремонтиран и стената му се крепи на магия, защото стопанинът му нямал пари или не можел да се разбере с общината кой да плати. А от него се водоснабдява и част от София.

Дали и това не е грешка на някой „разсеян” шеф във водна фирма или на държавен чиновник, взимащ заплата от нашите данъци, за да защитава изтънелите ни портфейли от ненаситния апетит на монополистите? Вместо това обаче те ги консултират как да надуват още повече цените. За някои държавната хазна и потребителските портфейли са бездънни. И те съветват монополистите да поискат двойна и тройна цена, пък да им одобрят пак достатъчно яко, но „геройски” намалена цена. Пък фирмите, които не са доразбрали за какво става дума, ги подсещат, че трябва да помислят за инвестиции и не се стесняват да качват цените.

От всички тези чиновнически фокуси не се разбира само грешката „вярна” ли е или мокра от милионите кубици вода, изтичаща от тръбите на ВиК далаверите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.