Снимки
През последните няколко години, когато говорим за особеностите на пазара на труда, обикновено изтъкваме проблема с младежката безработица. За онова поколение, което не иска и да чуе да работи за 500 лева. Младежите, които обикновено до към 30 години живеят при мама и тате и предпочитат да обикалят кафетата вместо да изкарват сами парите си. Поне така казват работодателите. Чакали всичко наготово. Затова и на бизнеса му домиля за бесарабските българи. Тамошните студентчета били по-работливи. До ден-днешен проблемът си остава на дневен ред и виси с въпросителна. Може би и точно заради това започна да се отчита и една друга особеност на пазара на труда - бум на работещи пенсионери. Оказва се, че всяка изминала година техният брой нараства. Мненията са двупосочни. На фона на 2 милиона възрастни, които получават пари от държавата за заслужен отдих, то има едни други - близо 70 000, които предпочитат да продължат да се трудят. За някои това натоварва пенсионната система, защото тези хора получават и пенсия. Други обаче смятат, че опитът им не бива да се пренебрегва. Дори от бизнеса смятат, че възрастните специалисти са по-дисциплинирани и отговорни. И тук е въпросът - дали да дадеш шанс на млад и нахъсан човек, но без стаж, или да предпочетеш ошлайфаното камъче, което в повечето случаи работи и за по-ниски заплати. Все още висят неизвестни. Или може би всеки работодател преценява сам за себе си какви кадри са му необходими.
Всъщност най-голям е делът на работещите пенсионери в Норвегия и Исландия - около 35%. У нас повечето възрастни го правят поради необходимост. Факт е, че ниските пенсии не позволяват нормален стандарт на живот. Вярно е, че има и такива, които го правят, за да продължат да се чувстват полезни и за да се поддържат в кондиция, но може би те са малцина. Повечето работят от принуда и едва ли ако пенсиите им позволяваха нормален живот, щяха да кипят от желание да се трудят. Всеки преценява сам за себе си какви са възможностите му, но това отваря много въпроси. Защото все пак трябва да се намери балансът на пазара на труда - между младостта и опита. И някъде между двете дилеми, тези две категории, бизнесът иска да внася кадри отвън. Докато подобни неизвестни висят с пълна сила, ще има празноти в сферата на пазара на труда. От една страна ще имаме младежка безработица, от друга някои ще смятат, че има възрастни, които доят държавата от няколко места. Ще има и бизнес, който недоволства от липсата на качествени кадри. А би трябвало да има за всекиго по нещо!

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.