100 деца от общо 8000 в ромския квартал на Пловдив „Столипиново” не са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола. Хлапетата без ваксина нямат достъп до детски градини и учебни заведения. Това заяви в Пловдив зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов след среща в местното РЗИ и в община Пловдив по проблема.

„От 8000 деца само 100 не са обхванати и те са в процес на имунизиране в момента. Предполагам, че до няколко дни това ще завърши”, каза д-р Каменов. По думите му първият случай на обринало се с дребна шарка момиченце е бил именно в „Столипиново” и това било притеснително. „Защото ние очаквахме, че ще намерим доста деца, които не са имунизиране. В разговорите, които проведохме на място в РЗИ се оказа, че това изобщо не е така”, каза той, като с думите си опроверга слуховете за вълна от заболели от морбили в гетото. Зам.-министърът заяви, че опитът в Европа от предишни епидемии и нашият опит от епидемията 2010 г., е показал, че овладяването на такива ситуации зависи от бързината, са която се прилага ваксината на неимунизирани и от обхвата. „Затова нашата цел бе по какъв начин можем максимално да ускорим този процес в Пловдив. Не очакваме сред възрастното население да има заболели, още повече че преди 7 г. по време на епидемията от морбили се направи масова кампания за имунизация и всички, които не бяха имунизирани бяха обхванати. Но разбира се в една епидемия, надяваме се да не се появи, има и отделни случаи на възрастни”, обясни той.

До момента осем души са приети за лечение в Инфекциозна клиника. Четири от тях са от „Столипиново” и са деца. Другите са две майки от селата Злати трап и Чешнигирово с бебетата им. „При проучването на тези случаи е ясно че почти всички имат отношения с лица от близък семеен кръг които са пътували в Германия и продължават да пътуват. Мерките предприети в огнищата са своевременни. Там няма деца които би следвало да бъдат имунизирани”, каза шефката на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. По думите й състоянието на всички пациенти е сравнително добро, а личните лекари от квартала издирват неимунизираните деца. За това помагат и медиаторите, и социалните работници от Общностния център в „Столипиново”.

При последната епидемия от морбили през 2009-2010г. са били имунизирани близо 200 000 деца. Главният държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова уточни, че обхватът в страната на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола е на около 92%, като има няколко области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък. Сред тези региони е и пловдивска област.

„Още няма епидемия. Считаме че ако се развие и действаме достатъчно бързо, тя ще бъде доста по-слаба от тази от 2010., още повече че тогава бяха обванати над 200 000 деца”, каза д-р Каменов. Д-р Филипова припомни, че и предишната епидемия през 2009г. е започнала с „вносен” случая от Германия при 24-годишен пациент.

„Този случай тогава не бе разпознат, тъй като 8 г. на територията на страната изобщо нямаше морбили. Имаше през това време само 2 случая, пак внесени от Китай и Германия. По тази причина тази инфекция на територията на страната бе забравена включително от медицинския персонал. И когато се разви епидемията у нас, започна в ромската общност, оказа се че има доста голям процент неимунизирани, коинто поради миграцията си трудно можеха да бъдат открити”, припомни д-р Филипова.

Преди 7-8 години епидемията е започнала от разградско и през 2010г. е обхванала цялата страна, но тогава над 200 000 деца до 18 години са били имунизирани. „Леталните случаи бяха на малки деца в доимунизационна възраст в края на епидемията. Най-тежката бе на територията на Европа по онова време. Смъртните случаи бяха 24 и то заради усложнения. Това е болестта на първата среща - всеки който не е боледувал или не е имунизиран заболява”, каза главният държавен здравен инспектор. Д-р Радосвета Филипова призова родителите да подходят отговорно, тъй като преди години е имало над 24000 заболели, 93% от които са били от ромската общност, а починалите деца са били 22.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.