Снимки
Депутатите ще се преместят в новата си пленарна зала догодина. Пълното преобразяване на „Света София” в бившия Партиен дом ще приключи в края на август 2018 година и плановете са пренасянето да не се протака, а да стане веднага след ремонтирането и обзавеждането й, уточниха за „Монитор” от парламентарната администрация. Това означава, че ако строителните работи вървят в срок и не изскочи някое непредвидено обстоятелство, законотворците ще седнат зад новите си банки още за есенната сесия догодина, която започва през септември. В момента в бившия Партиен дом се намират офисите на депутатите, там се провеждат и комисиите, а самите заседания са в основната сграда на Народното събрание, която се намира на едноименния площад в столицата. Затова се налага избраниците всеки ден да прескачат от едната до другата сграда, понякога и многократно. С цялостното преместване на законодателната дейност в бившия Партиен дом всичко ще се съсредоточи на едно място. Какво ще стане със сегашната сграда на НС обаче, още не е окончателно решено, като една от идеите е да стане музей на парламентарната дейност в България.

 Определеният срок за завършване на ремонтните дейности на зала „Света София” - август догодина, обаче означава, че тя няма да може да се ползва за българското председателство на ЕС, което ще обхване периода януари-юни 2018 година. Средствата за преобразяването й - малко над 22 млн. лв. според сключения с изпълнителя договор, бяха отпуснати именно като перо по бюджета на председателството, а не идват от касата на НС. Тя бе изтърбушена в края на 2013 година, когато тогавашният парламентарен шеф Михаил Миков от БСП извади всичките спестени през годините средства за нова зала, за да ги даде за еднократни коледни добавки за пенсионерите.

В бъдещия си дом депутатите ще се ширят на работни места от 90 см. Именно теснотията в сегашната пленарна зала мъчи най-много законотворците, като на банките си те нямат място да сложат дори един лаптоп. Разположението на дългоочакваната нова зала ще бъде амфитеатрално с денивелация от 1,70 м, обясни инж. Николай Бациев, експерт „Управление на собствеността” към НС по време на организирания оглед за журналисти за това как вървят строително-ремонтните работи.

Най-отпред ще се намира президиумът, където ще сядат председателят на НС и неговите заместници, а малко по-надолу ще са и местата за членовете на Министерския съвет. От лявата страна на президиума ще има специална ложа за президента и вицето му, а от дясно - за патриарха. В сегашната пленарна зала няма обособено място за ръководителя на Българската православна църква, поради което при идването му в НС се внася допълнителен стол в близост до президиума. В новата зала ще има ложи за още около 100 официални гости. Покривът на обновената „Света София” пък ще бъде стъклен, с което работата на депутатите ще се осветява от естествена светлина през целия ден.

Към залата се изгражда в момента пристройка във вътрешния двор на бившия Партиен дом, която да осигури директен достъп на законотворците. Четири огромни асансьора ще ги качват до работните им места.

За да бъде завършена залата в срок, всеки ден на обекта има между 50 и 150 работници според строителния график, като те се трудят и през уикендите, уточни инж. Бациев.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.