253 млн. лева е бюджетът на Бургас за догодина

253 млн. лева е бюджетът на Бургас за догодина

Рамката дава приоритет на образованието, екологията и бизнеса

253 млн. лева е прогнозната макрорамка на проектобюджета на община Бургас. В нея е предвиден нов образователен модел в бургаските училища и обновяването на образователната инфраструктура.

Три нови програми стартират в учебните заведения на Бургас: "Първокласно начало", "Активни и здрави" и "Професии на бъдещето". Първият проект включва изцяло нови класни стаи за първокласниците във всички училища в Общината, за което са предвидени 1 000 000 лева. Програмата "Активни и здрави" е за обновяване на дворните пространства и спортни площадки - отделени са 800 000 собствени средства и 500 000 лв. външни.  Други 4,7 млн лв. отиват за "Професии и бъдеще" за модернизиране на професионалното образование, както като инфраструктура, така и като професионални направления и свързаност с бизнеса. Увеличават се средствата за издръжка на малчуганите в детските градини, а забавачките  ще получат с 450 000 лв. за по-добра храна, учебни пособия и квалификация на учителите. 

По другия приоритет - екология Община Бургас стартира проект по Оперативна програма "Околна среда" за създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в квартали без централно топлоснабдяване чрез подмяна на конвенционалните методи за отопление (изгаряне на дърва и въглища) с алтернативни и екологични такива - използване на устройства за отопление, отговарящи на специфични технически параметри, заложени в Директива 2009/125/ЕО за екодизайн - печки и котли на пелети, газ, климатици и термопомпи. Целта на проекта е да постигне

подобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ)

в общината чрез намаляване на наднормените нива на фини прахови частици, като резултат от използването на твърди горива за битово отопление на населението. Допълнително от реализацията на проект, финансиран по програма Life от прилагането на схемата за подмяна на алтернативни форми на отопление ще се възползват още около 2000 домакинства на територията на община Бургас. Заделени са средства в бюджета за независим мониториг и оценка на качеството на атмосферния въздух. Увеличен е бюджетът за поддържане на чистота на улици и обществени пространства с цел намаляването на фините прахови частици. 

Бизнеспрограмата предвижда през следващата година в общината да заработят

14 нови предприятия с общо 650 работни места

Изчерпването на капацитета на свободните терени в Индустриален логистичен парк в промишлена зона Север налага да се търсят нови производствени терени. Затова през 2018 г. стартира  фаза 2  на Индустриален логистичен парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще  даде възможност за привличането на нови инвеститори. За улесняване на потенциалните инвеститори, през 2019- та ще се разработи инвестиционен портал. Той ще дава информация за  свободните индустриални и офис площи, редът и условията за сертифициране на инвестиционни проекти, облекченията, които са предвидени за сертифицирани инвеститори. Освен държавни и общински площи и имоти, ще се даде възможност да се публикува и информация за частни бизнес имоти.  Порталът ще съдържа информация за всички гимназии в града, специалностите в бургаските университети и инициативите, свързани с преквалифициране и идентифициране на кадри . 
Значителни средства са предвидени и за инфраструктурни проекти. Освен за за ремонти на улици, средства са предвидени и за първия в Бургас Конгресен център

Той ще отговори на необходимостта на града от нови и с различна квадратура зали за форуми, изложения, пресконференции, експозиции, културни събития. Местността "Ъгъла" между Сарафово и Бургас е предвидена за урбанизиране, но към момента не са изградени мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура като първи етап ще бъде реализирано  осветление по трасето на временен път край брега от паркинга до брегоукрепителната дамба. По този начин ще бъде осигурен достъпът на гражданите до морския бряг и ще се създаде възможност за ползване на цялото трасе за разходки

Нови 1000 паркоместа ще бъдат обособени на територията на община Бургас. 

Инвестициите в културата са насочени към реконструкцията на сградата на бившето немско училище и превръщането му в модерен и атрактивен комплекс - библиотека и музей на съвременното изкуство и обновяване на Културния дом на нефтохимика, както и за провеждането на традиционните фестивали. 

Предвидени са също средства за брегоукрепването и защитата на остров Света Анастасия. Ще се работи и по проект за изграждане на етно рибарско селище Ченгене скеле.  
В сферата на здравеопазването продължава програмата за цялостно модернизиране на онкодиспансера, която предвижда строителство на нова сградата за разкриване на Отделение по нуклеарна медицина и брахитерапия и закупуване на Протонно емисионен томограф (ПЕТ- скенер) и SPECT-CT (гама камера ). ПЕТ- скенерът открива тумори и метастази в меките тъкани, а SPECT-CT  тумори и метастази в костите. С тази апаратура, ще може да се диагностицира на практика всеки туморен процес в човешкото тяло. И още - изграждане и оборудване на нова Болница към "Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕООД. 

Продължава и строителството и оборудването на сградата на Медицински факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.