Данъчните започват масови проверки на онлайн търговците, съобщиха от Национална агенция по приходите (НАП).

Повод за инспекцията е, че често фирми или физически лица, предлагащи стоки в електронни магазини или чрез сайтове за обяви, не предоставят касови бележки или документи за покупката. Така получените от търговците банкови преводи или наложени платежи изобщо не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите на НАП.

Инспекторите от приходната агенция използват специализиран софтуер и събират данни от куриерските фирми за получените плащания, като сравняват паричните потоци с осчеводените транзакции и при несъответствие облагат недекларираните приходи.

Сред най-характерните случаи са физически лица, получили плащания с наложен платеж за над 0,5 млн. лв. за последната календарна година, а множество граждани не са декларирали приходи от по над 200 хил. лв. за изминалите 12 месеца, сочат още първите резултати от проверките.

Приключилите до момента ревизии са довели до на над 1 млн. лв. укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14 дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 хил. лв. и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто акт е на стойност близо 300 хил. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отвориха 12 оферти за изграждането на 10,4 км от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Отворени са офертите в обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство на лот 3.2.2 или още 10,4 км от автомагистрала „Струма“, в участъка между Кресна и Крупник. Това е платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе, съобщиха от АПИ.

416 учебни заведения се обновяват с пари от ОПРР

416 учебни заведения, в които учат 255 269 деца и младежи, се реконструират и модернизират с 624 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си във Видин днес. В областния град тя участва в дискусията „Европа в нашия дом“.