Данъчните започват масови проверки на онлайн търговците, съобщиха от Национална агенция по приходите (НАП).

Повод за инспекцията е, че често фирми или физически лица, предлагащи стоки в електронни магазини или чрез сайтове за обяви, не предоставят касови бележки или документи за покупката. Така получените от търговците банкови преводи или наложени платежи изобщо не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите на НАП.

Инспекторите от приходната агенция използват специализиран софтуер и събират данни от куриерските фирми за получените плащания, като сравняват паричните потоци с осчеводените транзакции и при несъответствие облагат недекларираните приходи.

Сред най-характерните случаи са физически лица, получили плащания с наложен платеж за над 0,5 млн. лв. за последната календарна година, а множество граждани не са декларирали приходи от по над 200 хил. лв. за изминалите 12 месеца, сочат още първите резултати от проверките.

Приключилите до момента ревизии са довели до на над 1 млн. лв. укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14 дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 хил. лв. и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто акт е на стойност близо 300 хил. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Собствениците на офшорки ще декларират действителен притежател

Декларация за действителен собственик ще подадат онези фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици физически лица по никакъв начин не са вписани в нашия регистър. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с внесения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона срещу изпирането на пари.

Четирите риска пред световната икономика до края на 2019-а

Сред най-сериозни заплахи пред световната икономика през 2019 г., които могат да засегнат и България, са нарастващите политически рискове и ръст на протекционизма. Развитието на технологиите освен положителен отпечатък може да доведат и до негативи. Риск може да доведе и нарастването на световния дълг.