Данъчните започват масови проверки на онлайн търговците, съобщиха от Национална агенция по приходите (НАП).

Повод за инспекцията е, че често фирми или физически лица, предлагащи стоки в електронни магазини или чрез сайтове за обяви, не предоставят касови бележки или документи за покупката. Така получените от търговците банкови преводи или наложени платежи изобщо не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите на НАП.

Инспекторите от приходната агенция използват специализиран софтуер и събират данни от куриерските фирми за получените плащания, като сравняват паричните потоци с осчеводените транзакции и при несъответствие облагат недекларираните приходи.

Сред най-характерните случаи са физически лица, получили плащания с наложен платеж за над 0,5 млн. лв. за последната календарна година, а множество граждани не са декларирали приходи от по над 200 хил. лв. за изминалите 12 месеца, сочат още първите резултати от проверките.

Приключилите до момента ревизии са довели до на над 1 млн. лв. укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14 дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 хил. лв. и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто акт е на стойност близо 300 хил. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Електронното ще поевтинява

Поскъпва обслужването на гише в банките

Електронното ще поевтинява

Таксите за обслужване в банковите клонове ще се увеличат в скоро време. Това ще стане за сметка на по-евтино електронно банкиране, за да може клиентите да се насочат към дигиталните банкови услуги. Това каза шефът на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов за bTV.

Financial Times: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор

България привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише вестник Financial Times.

Августин Миланов, Виваком: Жените имат „радар“ за добрата оферта

Българските потребители вече възприеха предимствата, които дава този канал - 24/7 възможност да влязат, да разгледат дори в триизмерен режим, да прочетат подробно ревю и изберат най-подходящото устройство за себе си, коментира тенденциите в онлайн пазаруването Августин Миланов, старши мениджър „Дигитален и търговски маркетинг“ във Виваком.