Наесен ще има шкафчета за половината от учениците от 1 до 7 клас. Тази надежда изрази образователният министър Красимир Вълчев в кулоарите на парламента. Именно осигуряването на такива шкафчета е една от мерките на МОН за намаляване на тежестта на ученическите раници. Той обясни, че националните програми, с които ще се осигури финансиране на тази мярка, трябва да бъдат приети до средата на април. Доставката обаче трябва да се осъществи до края на годината или още през лятото, преди започването на следващата учебна година през септември. Вълчев уточни, че учениците от 1 до 7 клас са 450 000, като от ведомството прогнозират , че ще бъдат закупени между 150 000 и 200 000 броя шкафчета със средствата за тази година. Причината е, че в част от школата и в момента има такива шкафчета за част от децата. „Не тръгваме от нулата. Надяваме се, че наесен да има шкафчета за половината ученици от 1 до 7 клас”, каза министърът. Всяко школо ще трябва да заяви желание за покупката на такива, като ще се избират тези с най-ниска цена. Някой училища могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, но за тази цел трябва да ги съфинансират с пари от своите бюджети. Вълчев се надява програмата да се реализира до две година, като в най-лошия случай това трябва да стане за три.

Министърът коментира и правилата за прием за първи клас, с които се въведе уседналост за 3 години назад, но и възможност за пренасочване на децата от ромски произход. Вълчев отрече това да е дискриминация спрямо останалите деца. По думите му това ще става само със съгласието на родителите в съответното школо. Самите текстове ще бъдат прецизирани, а ромчетата ще се пренасочват само след края на класирането и то само в само в училища, където няма неприети деца от прилежащия район.

По време на парламентарния контрол пък Вълчев даде да се разбере, че ще се улесни достъпът до родни ВУЗ-ве на българчета, завършили в чужбина своето средно образование. Той обясни, че се подготвят нормативни промени, с които да се регламентира приемът на тези младежи. Как обаче ще стане приема и какви точно изпити ще държат кандидатите за родните ВУЗ-ве, не стана ясно. Той само обясни, че в повечето случаи в чужбина те посещават предимно неделни училища, където изучават предимно български език, литература, история.

Повечето от децата, заминали с родителите си в чужбина се завръщат. Това заяви пък Вълчев на въпрос, свързан с проследяването на заминалите в чужбина деца и дали те продължават да се обучават. По думите му се констатира увеличение на т.нар. „ „епизодична мобилност”, С цел да се улесни записването на върналите се деца и интегрирането им в системата, те полагат приравнителни изпити по български и литература. По думите му трябва да има възможност почасово допълнително обучение.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Начален педагог: Училищната готовност е важна преди първия учебен ден

Училищната готовност и предварителните разговори между родители и деца преди първия учебен ден са по-важни от това детето да чете и пише. Когато то прекрачи училищния праг за първи път и вече е грамотно, има опасност за загуби интерес. Това сподели Теодора Иванова, начален учител с 30-годишен опит в столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Осъдиха община за необезопасена улична шахта

4 000 лева ще заплати община Стара Загора на родителите на 7-годишно детенце, което пропаднало в необезопасена улична шахта след проливен дъжд. Казусът, по който се произнесе състав на районния съд в Града на липите, е от 22 юли м.г. Тогава хлапето изведнъж потънало в  необозначения отвор на централната градска улица „Цар Симеон Велики“ №94, с единия крак цопнал и таткото.