Снимки

Фотодокументална и веществена изложба, посветена на 75-та годишнина от  спасяване на българските евреи и в памет на депортираните през 1943 г. в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот беше подредена в молитвения салон на някогашната старозагорска Ески джамия, превърната в музей на религиите.

„Нека историята на Холокоста никога да не се забравя, да не повтаряме старите грешки. Нека да разказваме на следващите поколения за блестящия урок по човечност, който българският народ даде на цяла Европа”, заяви при официалното откриване на експозицията

Красимира Готева ,зам.-председател на Националната организация на евреите в България “Шалом” и председател на регионалната структура в Стара Загора.Тя припомни, че старозагорските евреи са били разселени в шест града , а 12 семейства е трябвало да бъдат депортирани в лагера Треблинка.

Няма информация някой от старозагорските депутати по онова време да са подписали писмото на Димитър Пешев, подпредседател на 25-тото Народно събрание, и 42 народни представители до тогавашния премиер Богдан Филов, срещу опитите на правителството да изсели евреите извън границите на България. Но в замяна на това големият български поет, старозагорецът Николай Лилиев, е сред подписалите писмото на 12-те български писатели до цар Борис I за спасението на българските евреи. В тяхна защита в заседание на Светия синод на БПЦ на 2 април 1943 г. много силно послание е отправил и тогавашният Старозагорски митрополит Климент.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.