Купуваме най-често  мобилни телефони на изплащане

57% от заемите за нова кола и подготовка на абитуриент

Купуваме най-често мобилни телефони на изплащане

Най-често българите купуват мобилни телефони на изплащане. Това показват данни на TBI Bank предоставени за „Монитор“. За първите три месеца на настоящата година 15% от целевите заеми са изтеглени за покупка на нов смарт телефон. На второ място се нареждат телевизорите – 12 на сто. Често прибягваме и до пари назаем, когато искаме да си купим нова пералня или компютър.

Когато обаче говорим за нецелево кредитиране се оказва, че 57 на сто от потребителите имат нужда от пари за нов автомобил, покупка на горива за отопление, туризъм, както и за подготовка на ученик, абитуриент или сватба.

20 на сто от заемите пък се теглят за покупка на стоки, а 19% за ремонт на жилището.

Освен това наши сънародници искат финансиране от банките за погасяване на стари задължения – 4%, както и за плащане на битови сметки – 2 на сто.

Управляващият директор на компанията собственик на банката Питър Барон уточни, че според него България ще прескочи от web банкирането към дигиталното кредитиране, което е бъдещето.

Той обясни, че е променен подходът към клиента и се вземат предвид неговите финансови потребности. „Наблюдение върху поведението на клиентите показва, че 20-годишните от поколението, наречено "Милениум" (или Generation Y), предпочитат да комуникират със съобщения за разлика от 30-годишните, за които са по-важни личните разговори", коментира Барон.

Според експерта в бъдещето някои банки ще останат в нишата на банкирането при обслужване на разплащанията с комунални услуги, докато други ще се специализират в сферата на дигиталните услуги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.