2500 машини в битка със снега през зимата

По републиканските шосета

2500 машини в битка със снега през зимата

  • Над 89 000 т. пясък и 68 000 т луга чакат в складовете
  • Над 260 снегорина ще чистят София, 110 ще дежурят в Пловдив

2500 снегорина и друга техника са готови да чистят снега от републиканските шосета тази зима. Това съобщиха за „Монитор“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера. В бюджета на агенцията са предвидени 30 млн. лева за борба със снежинките. Осигурени са и достатъчно материали за обработка на шосетата - пясък ,coл и кaлциeв дихлoрид. В складовете има над 68 000 т сол, нaд 89 000 т пяcък и около 3000 т химически вещества, с които ще се пръскат автомагистралите.

Междувременно вчера падна сняг на прохода Петрохан, а днес се очаква да завали и в много други региони на страната. В готовност срещу снега в София са над 260 снегорина. Заради прогнозите за снеговалеж кметът на София Йорданка Фандъкова проведе оперативка вчера със зам.-кмета Десислава Билева, представители на Столичния инспекторат, дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и управителите на фирмите, ангажирани с почистването на града,.

Фандъкова възложи да бъде създадена организация и снегопочистващата техника да бъде разположена на определените от Столичния инспекторат 66 местостоянки . Приоритетно ще се почистват улиците, по които се движи градският транспорт, както и стръмни места и мостове в града, където се очакват заледявания.  Управителите на фирми имат задачата да създадат и нужната организация за почистване на спирките и подходите към подлезите. Малките машини за почистването на вътрешно кварталните улици са 78.

Ще има засилен контрол за това как се чисти града през зимата.

За миналата година фирмите са отнесли 205 хил. лв. санкции,

като 164 хил. лв. от тях са били за непочистени спирки.

При непочистена спирка до 7,30 сутринта фирмата отнася 2000 лв. глоба. Миналата година София вдигна глобите за зимно почистване. Повишаването им бе заложено в новите договори на фирмите, поддържащи улиците през зимния сезон. Промяна имаше при санкции за натрупване на сняг около стволовете на дърветата от 200 на 500 лв. При разпръсване на смеси от каросериите на камиона фирмата се глобява с 1000 лв., което бе ново. За изхвърляне на сняг извън определените за това места глобата се промени от 500 на 1000 лв.

Над 100 са машините на Общинското предприятие „Чистота“, които и тази зима ще чистят снега от улици, тротоари и велоалеи в Пловдив, съобщиха от дружеството.

От тях 61 са снегорините, 27 са разпръсквачите на сол и 8 са челните товарачи. Отделно велоалеите и тротоарите ще бъдат почиствани от 7 роторни снегорина и друга малогабаритна техника. Вече има издадена заповед от кмета на Пловдив Здравко Димитров, с която се определя периодът на зимно дежурство. Техниката за снегопочистване започва да дежури денонощно от 25 ноември 2021 до 15 март 2022г. От миналата зима в складовете на „Чистота“ има останали 2100 тона сол. Предстои доставката на още 1900 тона сол, като поръчката е на община Пловдив. В „Чистота“ имат и наличност от 50 тона калциев дихлорид. За десета поредна зима градът ще бъде обработван срещу сняг и поледици само със сол и химически препарати.

Пясък не се използва като мярка срещу запрашаването с фини прахови частици

с цел подобряване на качеството на въздуха в Пловдив.

Поддържането на улиците и пътищата във Варна през зимния сезон ще се осигурява от 4 фирми, разпределени по райони и кметства. В централния жилищен район „Одесос“ снегопочистването е предоставено на „Инфра Експерт“, за най-големия район „Приморски“ отговаря „Хидрострой“, а за районите „Владислав Варненчик“ и „Младост“, както и за кметствата в селата Каменар, Тополи и Казашко – „Инжстройинженеринг“. В жилищен район „Аспарухово“ и кметствата в близките села Константиново и Звездица- фирмата „ЗМБГ“. Преди седмица фирмите декларираха готовността на машини, техника и осигуреност с материали за обработка на пътните платна, но предстоят проверки от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“, които да потвърдят това. За контрол на работата на фирмите ще следят общински комисии, в състава на които са включени представители на местните администрации. В момента се почистват дъждоприемните шахти, канализациите и отводнителните канали и дерета.

Актуализиран е планът за защита на населението при интензивни снеговалежи,

силни ветрове и ниски температури. 1,2 млн. лв. за заложени за снегопочистване на Варна, като сумата може да бъде увеличена, ако това се наложи от обстоятелствата, заяви по повод подготовката за зимната зам.-кметът на Варна, Христо Иванов. Общината ще плаща на фирмите само за свършена работа. Всяка една снегопочистваща машина е оборудвана със GPS-система и отчитането ще става на базата на тези показания.

 40 машини, специализирани за почистване на сняг са осигурени за зимния сезон в община Бургас. Всички те са оборудвани с необходимите средства за работа в екстремни ситуации. Дейността по снегопочистването и борбата с поледиците е възложена на няколко фирми.  Всяка  ще отговаря за определен район от територията на общината.

„Нелсен чистота“ ще почиства пътищата в Бургас. В Българово, Изворище и бургаските квартали „Ветрен“ и „Банево“ ще работи фирма „Благоустройствени строежи“. „Чистота“ ЕООД ще почиства пътя към квартал „Сарафово“, минно селище Черно море, Брястовец, Драганово, Братово, Равнец, кварталите „Горно Езерово“ и „Долно Езерово“.

Фирмите са гарантирали пред местната власт, че 

разполагат с необходимите количество пясък, сол и луга

за почистване на пътните настилки.От община Бургас пък уточниха, че са почистени всички речни корита, дерета и отводнителни канали от наноси и растителност. Инспекция е установила, че те имат добра проводимост, което намалява риска от наводнения при силни валежи и снеготопене.

2,7 млн. лв. предвижда община Велико Търново за извършване на снегопочистване и зимно поддържане на общинската пътна мрежа.

900 000 лв. са прогнозните разходи за почистването в старата ни столица,

а 1,8 млн. лв. са за поддръжката на основната общинска пътна мрежа, която е близо 146 км. Почистването на Велико Търново ще се извършва с 9 снегоринни машини; 7 пясъкоразпръсквача; 2 фадроми; 2 малогабаритни автомобили със снегоринни устройства; 3 броя 20–тонни самосвали за извозване на сняг; 1 автогрейдер за разриване на сняг. Фирмата разполага с 400 тона пясъчно-солна смес, договорени са 2 000 тона пясък и 1500 тона сол. Снегопочистването на тротоарите, спирките и стълбите във.Велико Търново за сезон зимен 2021 г./ 2022 г. ще се извърши ръчно и машинно от ОП “Зелени системи”. За дейността са организирани 85 общи работника, като от тях 48 метачки и 37 работника, поддържали през летния сезон зелените площи в града.

Общо 22 комбинирани машини за снегопочистване и разпръскване на материали и 9 специализирани машини ще се грижат за зимната поддръжка по пътищата и улиците на община Стара Загора. Зимното поддържане и снегопочистването на уличната пътна мрежа на територията на град Стара Загора, с дължина 236 км, се осигурява от ДЗЗД „Грийн партнърс“-БКС. Четвъртокласната пътна мрежа на територията на общината , която е с обща дължина 242 км., ще бъде поддържана от „Трейс БГ“ ЕАД, няма неразплатени суми, твърдят от администрацията. Осигурени са необходимите количества пясък, сол за технически цели и химически продукти за обработка на пътните платна при снеговалежи и заледявания.В края на миналата седмица е извършен преглед на специализираната техника за зимна поддръжка на пътищата в града и извън него. Ще бъдат извършвани и периодични контролни прегледи.

126 машини са готови да чистят пътищата в Хасковска област. 34 машини са отделени специално за поддръжката на автомагистрала „Марица“. Четвъртокласната пътна мрежа ще се чисти от 11-те общини в региона.

В община Хасково договорите за зимно поддържане са сключени на 22 октомври. Те са разделени на три договора. Първият е за зимно поддържане и почистване на общинска пътна мрежа и села. Този договор е на стойност 220 хиляди лева.

Областният град е разделен на две части. Сключени са два отделни договора за север и юг за зимно поддържане и почистване в града - всеки на стойност 180 хил лева.

В Русе откриха пункт за настаняване на бедстващи пътници

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

В Русе наскоро бе разкрит пункт за настаняване на бедстващи пътници при тежки зимни условия. Той се намира на хижа „Приста“ и може да приюти до 15 души. Помещенията разполагат с топли одеяла, тоалетни принадлежности, хранителни продукти, както и с комплекти за първа помощ.

Областта има разписан план още в началото на октомври за зимно поддържане на пътищата. 93 снегопочистващи машини ще чистят 512 километра републиканска пътна мрежа. От тях 46 са снегорините, а 30 – машините за разпръскване на сол и пясък. Предвидено е и разполагането на 5 влекача на най-критичните участъци, в случай че трябва да се реагира бързо при пътнотранспортно произшествие. Машините ще се намират на два първокласни и два второкласни пътя.

Почистването на Дунав мост става на ротационен принцип и тази година това е ангажимент на българската страна. Както всяка година, областната управа в Русе и управата на окръг Гюргево ще си сътрудничат с цел предприемането на бързи и адекватни мерки от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка. 

Направиха списък на бременните

с термин за раждане през зимата

В Кюстендилска област е създадена е необходимата организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост и е осигурено здравното и медицинско обслужване на населението при усложнена зимна обстановка на територията на общините. РЗИ поддържа актуални списъци на болни на хемодиализа в отделенията по хемодиализа към лечебните заведения за болнична помощ. Представен е и списък на бременни с термин на раждане през зимния сезон, както и информация, касаеща готовността на лечебните заведения за болнична помощ за временно настаняване на пострадали и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ. Деветте общини в област Кюстендил са с актуализирани състави на щабовете за изпълнение на общинските планове за защита при бедствия и общинската техника е годна за извършване на спасителни дейности при зимни условия. . От Областно пътно управление са изготвили планове за зимно поддържане на АМ „Струма“ и републиканската пътна мрежа, в които са направени разчети за необходимата механизация, материали и хора. Определено е местонахождението на депата за инертни материали. В готовност е и създаденият със заповед оперативен щаб на РД ПБЗН.

В една част от общините договорите с изпълнителите, имащи задължения за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа през сезон 2021 - 2022 г., са сключени, а в останалите текат процедури по сключването им.

По темата работиха: Нели Колева, Добромир Радушев, Елена Анастасова, Жанета Йорданова, Иван Първанов, Северина Иванова, Христо Христов и Божидар Събев, Тодор Варчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.