2500 лева за БГ ордени в нета
3

2500 лева за БГ ордени в нета

Стотачка за почетни знаци от времето на комунизма

2500 лв. стига цената за БГ ордени в нета, показва проверка на „Монитор“ в платформите за онлайн търговия. Най-скъпите почетни знаци, които могат да бъдат намерени в българския сайт „OLX” достигат до 2,5 бона.

В тази сума обаче влиза цяла колекция от медали, сребърни монети и банкноти. Интересна част от сбирката са медалите „Българско Дружество Червенъ Кръстъ” – бронз от 1915 г., орден – медал „Борис III” – сребро, орден – медал „За Първоразрядна Стрелба” Фердинанд I – бронз, орден – медал 1974 г. „Тридесет години българска народна армия”, орден – медал 1975 г. „30 години от победата над фашистка Германия”.

В колекцията има и 5 пари 1876 г. Османската империя (Султан Абдул Хамид II), изработени от мед, както и български банкноти и монети от 1881 г. до 1997 г. Най-скъпият медал, който се продава самостоятелно, пък е обявен в платформата „ebay”. Отличието е военен орден за храброст 3-та степен от 1941 г. и собственикът му иска за него поне –$1423 или малко под 2200 лв.

Останалите изложени в “ebay” медали за продан с български произход вървят на двойно по-ниска цена, показа още проверката на „Монитор“. Интересна подробност е, че всички те се продават от Германия. Обратно в България, следващият по стойност медал, обявен за продан в интернет е Орден „Свети Александър“ – 3-та степен. Според информацията отличието е учредено на 25-ти Декември 1881г. / 6-ти Януари 1882г.. То се дава за различни по вид заслуги към Короната и нацията.

На теория, орденът е учреден в конфликт с Конституцията, но въпреки това е радушно посрещнат както в чужбина, така и в България. Първите наградени с ордена са предимно чужди граждани - короновани особи, членове на Техните семейства и свита. През първите десетилетия от съществуването си, болшинството от раздадените ордени са в чужбина.

Това е направено с цел да се подкрепят опитите на Монарха и правителството за признаване на страната като самодостатъчен и на практика независим реалм, със своя собствена наградна система. Именно през този първоначален стадий на награждавания в чужбина е бил награден с първата степен и Принц Фердинанд Сакс-Кобург и Гота. Само след няколко години Той ще поеме българския престол и ще стане Велик магистър на Княжеския орден "Св. Александър". Орденът е бил именуван на руския светец Александър Невски, чиито първо име доста хитро и преднамерено е използвано от българския Княз, тъй като то съвпада не само с Неговото собствено, но и с това на руския Император Александър II, който е доста популярен сред българския народ по това време. Първоначално, орденът е бил съставен от 5 степени и сребърен кръст. През 1888г. сребърният кръст официално е добавен към останалите, под формата на шеста степен на ордена, макар нарицателното 'сребърен кръст' да остава в употреба. През 1886г., т.е. известно време след края на Сръбско-Българската война, се въвеждат два раздела на ордена, предназначени за военни заслуги. Индикацията и за двата става чрез добавянето на мечове към кръста, като разликата е в тяхната позиция.

Първият тип е така нареченият орден с мечове по средата, който се дарява само за фронтови заслуги. Вторият тип е с кръстосани мечове над кръста - това показва, че носителят на ордена е бил награден за военновременна заслуга (по-рядко за животозастрашаваща заслуга в мирно време), но без да взима участие във фронтова битка. Иначе в интернет платформите за продажба могат да бъдат открити над 200 БГ ордени и медали, чиято стойност е доста по-скромна. Така например срещу стотина лева, всеки може да стане притежател на отличие от времето на комунизма и дори от по-новата ни история.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.