25-кратен скок на енергията добивана от морския вятър иска ЕС до 2050-та

25-кратен скок на енергията добивана от морския вятър иска ЕС до 2050-та

Капацитетът от енергия от вятъра в морето в ЕС „трябва да се умножи 25 пъти до 2050 г.“, тъй като Европейската комисия търси всички възможни начини за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в потреблението на енергия, сочи проект на политически документ, цитиран от EURACTIV.

Прогнозираното покачване на този вид добив на електроенергия е подчертано в проект на офшорната стратегия на Европейската комисия за възобновяема енергия, който трябва да бъде представен на 19 ноември.

Днес европейският капацитет изграден в крайбрежната акватория е 23 гигавата (GW). Цитираната стратегия иска ЕС да достигне 60 GW до 2030 г. и 300 GW до 2050 г. По бреговете в близката до тях шелфова зона по Северно, Балтийско, Средиземно и Черно море и Атлантическия океан има потенциал за по-голямо разгръщане на вятърни турбини, като Северно море понастоящем заема първо място в света по вятърни турбини.

Стратегията дискретно се прокарва от Германия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС и има най-големия дял на пазара, след като започна да засилва своите позиция в сферата с нов план през 2019 г. Това се случва, когато Комисията се стреми да увеличи целта на ЕС за възобновяеми енергийни източници до 38-40% от енергийното потребление на блока - приблизително два пъти повече от днешния дял - за да изпълни актуализираните цели на блока за климата до 2030 г.

„Комисията изчислява, че инсталирана мощност от 300 GW от морски вятър и около 60 GW от океаните до 2050 г. ще са необходими в интегрираната, по-екологична и неутрална по отношение на климата енергийна система от 2050 г.“, се казва в проектодокумента.

Очаква се това бързо увеличение да струва 789 милиарда евро като същевременно създаде 62 000 работни места в крайбрежната вятърна индустрия, се добавя в документа, като се казва, че това е „възможно“, но и „много предизвикателно“.

Очаква се финансирането да идва от няколко канала, включително национални планове за възстановяване от пандемия, като публичното финансиране поеме някои от пазарните рискове.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.