25 години затвор за убиеца на 7-годишната Дамла

25 години затвор за убиеца на 7-годишната Дамла

С две години повече ще прекара зад решетките Мехмед Хасан, който бе признат от всички съдебни инстанции за виновен в убийството на братовчедка си Дамла на 7 г. Наказанието на младия мъж бе увеличено от 23 на 25 години затвор от апелативния съд в Пловдив, която присъда бе потвърдена от Върховния касационен съд, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Още на 17 декември 2017г. окръжните магистрати в Кърджали признаха Хасан за виновен по двете му повдигнати обвинения – за бруталното убийство на 7-годишното момиченце и за това, че е влязъл в чуждото жилище през нощта с ключ. Две години по-късно – през януари 2019г. апелативните магистрати посочиха, че увеличеното наложено наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на престъплението и на много високата степен на обществена опасност на самия извършител. Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приеха, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й  също се намирали в близки роднински отношения с извършителя, имали му доверие, с което той злоупотребил.

Пред Кърджалийския окръжен съд делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите по обвинението. Поради това първоначално определеното наказание доживотен затвор е заменено с лишаване от свобода, съгласно задължителното изискване на закона в тези случаи.

Мехмед Хасан е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на  пострадалата и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.