Снимки

Счетоводители ни искат по 50 лева, за да ни попълнят годишната данъчна декларация, установи проверка на „Монитор“ в сайтовете за безплатни обяви. Срокът тази година за подаване на документите в Националната агенция за приходите (НАП) е 30 април 2018 г. Още от февруари обаче са почнали да се появяват оферти за попълване на декларациите, като сумите започват от 17 лева и стигат до петдесетарка.

След като репортер на „Монитор“ позвъни на една от обявите, счетоводителят обясни, че иска 50 лева, за да свърши работата. Предварително обаче ще трябва

да му се изпратят служебните бележки

от работодателя по куриер, а след това той отново по пощата щял да върне вече готовата декларация. Парите пък ги иска с наложен платеж. Подателят на обявата гарантира, че всичко ще бъде готово в рамките на ден и половина, а единственото забавяне ще зависи от времето на доставката. Така като добавим и транспортните разходи, сумата може да стане и 60 лева.

Друг специалист по числата пък иска 30 лева. Той обаче не иска документите по пощата, а сканирани и изпратени по имейл, което би ни спестило пари. След като той си свърши работата, декларацията отново ще ни бъде върната по електронната поща, а ние само ще трябва да я принтираме и да я изпратим на данъчните. Заплащането може да стане по банков път, уточни авторът на обявата.

За да ни спестят тези излишни разходи, от НАП се опитват максимално да улеснят гражданите при подаването на отчета за доходите за миналата година. Най-бързо и лесно

декларациите се подават онлайн с ПИК или електронен подпис

Статистиката от подадените до този момент подоходни декларации на физическите лица сочи, че всяка втора е подадена по електронен път.

Друг вариант е да изтеглим от сайта на данъчните т.нар. декларация с баркод. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски и ползваните облекчения. След това ще трябва да изпратим документите по пощата или лично да ги занесем в някой от офисите на приходната агенция.

Според закона до 500 лева глоба грози всеки, който не подаде данъчна декларация. Данъчна декларация за доходите си за миналата година е длъжен да подаде всеки, който е получил пари извън тези по трудовия си договор. Важно е да се знае, че ако вече имаме рецидив и това е втората година, в която не сме декларирали доходите си,

данъчните могат да ни глобят с до 1000 лева

Освен за неподаване на декларацията обаче глоба ни застрашава и при посочване на неверни данни. Ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, приходната агенция ще ни глоби с до 1000 лв. При повторно нарушение законът ни заплашва със санкция от 2 бона.

Физическите лица трябва задължително да декларират и получените парични заеми от физически лица, чийто общ размер надхвърля 10 хил лв. и към края на миналата година част от тях са непогасени.

Трябва да обявим и заемите, които сме дали на приятели и роднини

В противен случай лицата, които спестят тази информация от НАП, ще трябва да платят 10% от недекларираната сума, а ако ни заловят втори път, размерът ще бъде 15 на сто.

Данъкоплатците, които са си подали декларациите, но въпреки това не са внесли дължимите суми към бюджета, също подлежат на наказание. Глобата започва от 1000 лв., а при повторно нарушение скача на 2000 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Професии изчезват в следващите 20 години, заменят ги други

В близките 20 години ще изчезнат професии - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. В същото време ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург. Това прогнозира проф. Велизара Пенчева председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев" , съобщи Дарик. Темата на дебата във Видин бе „Пригодност за заетост на завършилите висше образование" .

Данък „Градушка“ вдига цените на застраховките

Нов данък "Градушка" ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават застрахователи. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици, да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна. Защитата от градушки ще струва на фермерите 13,5 млн. лева, а на застрахователите - 6 млн. лева годишно Това се вижда от разчетите към проекта на закона за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.