Снимки

С 50 000 души се топи всяка година страната ни, а 181 населени места са вече напълно обезлюдени. 48% от напусналите България наши съграждани са на възраст между 20 и 39 години. Всичко това води до застаряване на населението ни, до намаляване на работната ръка в следващите години и до спад в темповете на икономически растеж. Това стана ясно от доклада на д-р Христина Христова, която е съветник по социалната политика на вицепремиера Валери Симеонов в рамките на кръгла маса „Подобряване на демографското състояние на Република България”, проведена в Пловдив.

Според експертни становища след 20 години една четвърт от хората на пазара на труда у нас ще са над 65-годишна възраст. „Държавата трябва да се подготви с политики за квалификация на третата възраст, тоест – учене през целия живот”, каза Христова. До 2050 година работната ръка ще намалее с 40%. Ефектът от това ще е спадане в темповете на икономически растеж, което в български измерения ще е 0,7%, гласи доклад на Световната банка. В същото време родителите на 57% от пеленачетата у нас живеят на съвместни начала, без да имат подписи в Гражданското. Такива връзки според специалистите са по-нетрайни от традиционното семейство. Тревожна е и статистиката, според която от 2015г. до 2030г. жените в детеродна възраст у нас ще намалеят с половин милион. Увеличават се и семействата, които търсят клиники „ин витро”, за да успеят да се сдобият с рожби, но в същото време българката все по-често отлага напред в годините първото си раждане. Така, ако допреди 20-ина години жената у нас е раждала първото си дете на около 24-годишна възраст, то вече все повече жени стават за първи път майки след 30-годишната си възраст. Най-високият процент застаряващо население с ръст на коефициента за смъртност е в областите Видин, Монтана и Враца, а най-нисък е в София, Благоевград и Кърджали.  

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

300 автобуса от България тръгват на шопинг в Турция

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

Над 300 автобуса с организирани шопинг туристи от България очакват организаторите на Търговското изложение Чорлу в едноименния турски град на магистралата между Одрин и Истанбул. "Създали сме организация с български туроператори от цялата страна и каним българските клиенти да дойдат при нас на предстоящото Търговско изложение Чорлу 2018." - заяви пред журналисти от България председателят на Търговско-промишлената камара на Чорлу Иззет Волкан.

Новият шеф на НЗОК: Две лобита диктуват в здравния сектор

В отрасъла има две силни лобита – на фармакокомпаниите и болничните. Групата на фармацевтичните компании формира цените и пробива навсякъде, а болничното лоби съществува на гърба на държавните и общинските болници.