Снимки

Приложение за смартфон казва дали сме застрашени от инсулт в следващите 5 – 10 години. Така човек може да предприеме действия с помощта на своя личен лекар. Това съобщиха от университетската болница „Света Марина“ във Варна,която заедно с Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) и Асоциацията на студентите по дентална медицина (АСДМ) в града организират кампанията „Превенция на инсулт“. Стартът й ще бъде даден на 31 октомври във фоайето на първия етаж на Университетската болница „Света Марина“. От 10.00 до 12.00 ч. желаещите ще могат да си заопишат там час за безплатни профилактични прегледи във Втора неврологична клиника с Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти в лечебното заведение.

Мозъчно-съдовите заболявания са глобален медицински и социален проблем поради високата болестност, смъртност и инвалидност, които причиняват.

Според Националния център по здравна информация през 2016 г. от мозъчен инсулт у нас са заболели 57 369 болни, от които 96.5 % (55 395) са хоспитализирани. Преобладават случаите на остър исхемичен мозъчен инсулт 90.2 % (51 789) случая.

Въпреки напредъка в лечението на тази диагноза, превенцията чрез своевременна диагностика и лечение остава най-важна за намаляване на заболеваемостта, посочиха невролози от университетската болница „Света Марина“. По думите им от огромно значение е първичната профилактика.

По данни на Световната здравна оргавизация едно от шест лица по света получава инсулт. До 80% от мозъчните инсулти могат да бъдат предотвратени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.