2472 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство

2472 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на третото тримесечие на годината.

От началото на годината, с около 63 лева се е увеличила общата стойност на издръжката на живота на този тип домакинство, след като през последните три тримесечие се регистрираше нарастване, макар и със слабо изразени темпове.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618 лева. 

Данните бяха представени на пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров и от експерта Виолета Иванова.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

За покриване на общата стойност на необходимите средства за издръжка /2472 лева/, трябва нетният размер на заплатата, която получават двамата възрастни, да бъде не по-нисък от 1 236 лева (бруто 1593 лева) за всеки от тях, при условие, че двамата възрастни са заети и заплатата е единствен източник на доходи. 

Нарастването на разходите се дължи в голяма степен заради поспъпването на хранителните стоки, като от началото на годината достигат ръст от 4,4 на сто, съобщи Иванова. На годишна база забележим ръст се очертава при хляба с 8,1%, месни продукти с 8,2 на сто заради чумата по свинете и млека с 4,9%.

Необходимите средства за издръжка на живот на четиричленно домакинство, живеещо в София са 3259 лева, средно на човек - 814, 65 лв., което е с 31,8 на сто повече от средните нива на издръжката за страната. Ако доходите на семейството в столицата се покриват само от заплатата на възрастните, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да може семейството да живее нормално. Официалните данни за заплатите през първото тримесечие в София - столица, отчитат нетна средна работна заплата от 1322 лева /бруто 1704 лв./, която е с близо 19% по-ниска от реално необходимия разполагаем доход за покриване на издръжката на живот на един човек от домакинство. 

Домакинствата, които живеят със средства на човек под издръжката на живот са 77,3%, като има тенденция за намаляване - през 2016 година същия период са били около 75%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.