Стотици нелепи жертви са били дадени от руската армия по време на Освободителната война , основната причина е била в неразбирателството между висшите чинове за начина, по който трябва да бъдат водени бойните действия.

Според княз Александър Трубецкой , един от най-упоритите изследователи на този исторически отрязък от най-новата ни история , все още малцина знаят как по шрапнелен огън при атака на Плевен е загинал почти целият оркестър на лейбгвардески полк.

„От днешна гледна точка звучи нелепо да пратиш във фронтална атака на практика невъоръжени хора с духови инструменти в ръка.Обяснението е само едно – такива са били традициите до онзи момент. Малцина от командирите са си давали сметка, че на практика това е съвсем нова война, от съвсем друг тип.При нея далеч по-важни от отделните героични прояви са били оръжията – а руската армия е била въоръжена със стари системи пушки, за разликата от турската.“, коментира наследникът на една от най- старите дворянски фамилии, който е в България като член на Руското историческо общество.

Князът, който участва в дискусия по повод 140-та годишнина от войната в Стара Загора, припомня още един нелеп случай , когато преди атаката срещу турските фортове край Долни Дъбник внезапно насред голото поле се появява група конници, които започват да демонстрират уменията си по фехтовка и джигитовка.

Театралната картина била последвана от убийствен огън и почти всички загинали.По думите му имало нескрито съперничество между командващите гвардейските части и редовните формирования.

В дискусията, състояла се в превърнатата в Музей на религите Ески джамия се включи и президентът /2002-2012/ Георги Първанов, който заяви: „Руско-турската война е освободителна не по силата на царски или президентски указ или законодателен акт на народното събрание.Тя е освободителна защото като такава е останала дълбоко в паметта на българския народ.И никой не може да зачертае или изтрие тази оценка.Длъжни сме да кажем, че българската свобода не беше дочакана, тя беше извоювана.Тя премина по хайдушките пътеки, през комитетите на Левски и саможертвата на Вола.Тя беше елемент от една вековна борба на българския народ.“

Първанов напомни че Русия не просто освобождава България , а и дарява и държавност:“Благодарение на руската намеса и подкрепа бяха изградени българските институции.Колкото и парадоксално да изглежда далеч недемократичната Руска империя е направила така, че България да има една от най-демократичните за онези време конституции в Европа.“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подаряват тапи за уши против коледни песни

Неизвестни благодетели, на които им е писнало от коледни песни и мелодии, окачват безплатни тапи за уши по телефонни будки и стълбове, за да може да се пазарува на спокойствие, пише в. „Метро“.

Учени доказаха: Любовта е сляпа

Всички ние сме си създали определена представа за това какъв трябва да бъде романтичният ни партньор. Проучванията показват, че в нея неизменно присъстват някои универсални черти, като добросърдечност и привлекателна външност. Но отговарят ли партньорите ни на тези идеали, или мнението ни за тях се променя с времето?