Снимки

Миряни и духовници ще изразят недоволството си срещу поведението на архимандрит Дионисий с протест, научи „Монитор“. Това ще стане непосредствено преди заседанието на Светия синод на 18 май, сряда. Тогава се очаква архиереите да дискутират скандалните изяви на Дионисий, като най-вероятно това ще бъде още първа точка от дневния ред.

„Не може да се каже как ще се проточи разискването, дори може да се окаже, че ще е единствена точка.

 

Зарята е най-малкият проблем, защото

 

това е въпрос на естетика. На някои хора им харесва, на други не. А и вече стана ясно, че е имало такива във Велико Търново и Благоевград“, коментираха от синода. На 19 май по-скоро ще бъдат разисквани други въпроси, като превишаване на служебните права от архимандрита, тъй като той няма право да взема еднолично каквито и да е решения. Архиереи негодуват и срещу това, че Дионисий се опитал да представи кампанията срещу него като преследване на финансови интереси, което било манипулативно. Според източниците ни архимандритът спекулира с твърдението, че е осигурил заплати от по 1500 лева на свещениците в „Св. Ал. Невски“, при условие че в страната средната заплата за свещеник е около 400 лева.

„Тези пари обаче

 

само са обещани и хората изобщо не са ги получили

 

Обещанията нито хранят деца, нито плащат сметки. Сега архимандрит Дионисий твърди, че на всичкото отгоре свещениците са въстанали срещу него. Доста манипулативно е да казваш, че това е единствената причина хората да негодуват срещу теб“, коментираха още от синода.

Заседанието на архиереите ще се проведе на 18, 19 и 20 май, като очакванията били тогава да се даде отговор на всички тези въпроси. От синода смятат за недопустими и обвиненията, които архимандрит Дионисий отправи към Ловчанския митрополит Гавриил, че искал да присвои средства, предназначени за ремонта на храм-паметника. Точно за да не бъде обвинена в злоупотреби църквата,

 

преди време бе сформирана и междуведомствена комисия

 

Тя бе създадена по предложение на Светия синод с решение от 12 януари 2016 година, а ръководството на съвещанието пое Ловчанският митрополит Гавриил. В състава на комисията влизат представители на Висшия църковен съвет, на настоятелството на храм „Св. Александър Невски“ и на отдел „Синодални имоти”, както и на Министерския съвет, Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите и на Столичната община.

Като злоба и лъжа определи думите на Дионисий митрополит Гавриил. Според него архимандритът

 

върши гаф след гаф и сега си търси изкупителна жертва

 

за да се оневини.

„Кой го накара да сложи такса вход. Сега се чуди как да се оправдава. Грях е да клевети владици, непристойно е за един архимандрит. Затова трябва да си получи заслуженото“, коментира митрополитът. Той бе категоричен, че Дионисий е бил канен на всяко заседание на комисията.

„На заседанието задължително трябва да се обсъди поведението на архимандрита. Цяла България се вдигна на крак“, допълни още митрополит Гавриил.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.