Близо 2500 лв. на месец за нормален живот на 4-членно семейство (ОБНОВЕНА)

Близо 2500 лв. на месец за нормален живот на 4-членно семейство (ОБНОВЕНА)

Само 30% от българите получават средна или по-висока заплата

За нормалния живот на 4-членно семейство от двама възрастни с две деца са необходими поне 2448 лв. Това показват данни на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) към края на второто тримесечие на годината. Според статистиката увеличението на сумата е с 6 лв. нагоре спрямо предходните 3 месеца и с цели 87 лв. спрямо същия период на 2018 г. Средно на човек издръжката излиза 612,15 лв., за дете на възраст между 14-18 г. 604 лв., а за дете до 13 години – 512 лв.

Парите са необходими за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство. По-силно изразен ръст има при храните с 4.5%, при нехранителните стоки и услуги с 3% като той се дължи основно на увеличаване на цените на топлоенергията (14.9%), електроенергията (2%), водоснабдяването (4.7%), както и на хляба и на зърнените храни (10%).

Месните продукти също са с висок дял от 5.9%,

но от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) предполагат, че това може да се промени. „Може свинското месо да нарасне с проценти, както някои твърдят, според други прогнози може потреблението масово да намалее“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За покриване на общата стойност на необходимите средства за издръжка /2448 лева/, трябва нетният размер на заплатата, която получават двамата възрастни, да бъде не по-нисък от 1 224 лева за всеки от тях, при условие, че двамата възрастни са заети и заплатата е единствен източник на доходи.

За живущите в София са необходими 3 233 лв.,

което е 808.37 лв. средно на човек или с 37% повече от средните нива на издръжката за страната. Ако доходите на семейството в столицата се покриват само от заплатата на възрастните, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1 617 лева, за да може семейството да живее нормално. Разликата между

От КНСБ отчитат, че размерът на средната нетна заплата плавно се доближава до необходимия за издръжката на живот. Размерът на нетната средна работна заплата е по-нисък с 287 лева, или изоставането е с около 23.5 на сто. Разликата се свива около 2 пъти за десет години, изоставането през същия период на 2009 година е – 50.8 на сто. Въпреки това

едва 30% от българите получават средна или по-висока заплата

като в редица области изоставането е значително.

В области като Благоевград, Видин, Кюстендил, Смолян и Хасково средните възнаграждения са близо 50% от необходимите за нормален живот, докато в Стара Загора, Варна и София този процент е 70%. От КНСБ отчитат все още силно разслоение в обществото - най-богатите 20% от населението получават средно 7.7 пъти повече от най-бедните 20 на сто, при средно за ЕС от пет пъти. Очертаната ситуация се задълбочава с влизането в сила от 1 юли на новите цени на електро- и топлоенергията, смятат от КНСБ.

Данните на синдиката сочат още, че 30.3 на сто от домакинствата са с доход на човек до 348 лева (официалната линия на бедност за 2019 г.), или близо до 2 млн.185 хил., като спрямо същия период на предходната година намаляват с около 57 хил. души.

КНСБ предлагат водни помощи

По време на конференцията от КНСБ предложиха и да се въведат водни помощи срещу „водната бедност“ като целева група са хората с право на помощ за отопление. Това ще стане чрез ваучер, с който ще се покрива разходът за вода на човек за месеца до определения натурален показател за подпомагане -2.8 куб. м по отчет на подпомагания потребител.

„Несъбраните вземания от ВиК са над 280 млн. лв. и повечето от тях са трудносъбираеми поради ред причини като невъзможност за плащане“, коментира Пламен Димитров. Предложението ще се отправи този месец към финансовия министър и към министерството на труда като според синдиката, на година ще са необходими около 50 млн. лв., за да се покрие този разход. „Това ще доведе и до по-голяма финансова стабилност на различните ВиК“, смята Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.