Снимки

Държава, в която населението продължава да намалява и застарява, повече от всичко се нуждае да обърне поглед към бъдещето си. А бъдещето са децата. Подобни твърдения обаче се обезсмислят и се превръщат в клише, когато институциите не успяват да им осигурят нужната сигурност. Затова трябва да вземем мерки и за настоящето.

Оказва се, че около 3000 детски площадки в страната са занемарени. Изпочупени катерушки, стърчащи железа от съоръженията, изоставени люлки и куп други опасности дебнат децата, докато си играят. Липсва и публичен регистър, от който да става ясно състоянието на площадките и и какви ремонти са необходими. Недопустимо е да липсва информация за извършените проверки и резултатите от тях.

Трябва да осигурим на децата безопасна среда. Ясно е, че няма как всичко да бъде оправено като с магическа пръчица. Необходими са средства, не всяка община обаче разполага с такива. Най-малкото, което може да се стори веднага обаче, е да бъдат назовани опасните градинки. Така и родителите ще могат да вземат превантивни мерки. Няма нужда и да си прехвърляме топката от институция към институция, а трябва да се предприемат конкретни мерки. Самите родители също трябва да бъдат по-отговорни към места, на които пускат децата си да прекарват свободното си време. Няма да е зле и ако сами се опитваме да поддържаме изоставените площадки и да сигнализираме за нередности. Защото не са единични случаите на превръщането на междублоковите пространства в кофи за боклук от обитателите на околните жилища. Вандализмът също е част от ежедневието ни. Неведнъж сме виждали как кошчетата за отпадъци са задигани, а майките пък дори не правят забележка на отрочетата си, когато изхвърлят отпадъците си и хартийките в тревата. Грозна картинка. А все пак децата копират от възрастните и ако самите ние не ги научим на ред, няма кой друг да го направи.

Колкото и банално да звучи, всяка промяна започва с малки крачки, за които ние самите носим отговорност. През годините станахме свидетели на стотици инциденти заради нечия безотговорност. Безнаказаността доведе до немарливост, която отне стотици животи. Достатъчно страшно е, че в съвременния свят малчуганите са привързани повече към телефоните и таблетите, че да им отнемаме и малкото време за игра навън. Затова по-добре да им осигурим условия, в които да тичат на воля, а не да се затварят в стаята пред компютъра. И после се питаме защо всеки ден ставаме свидетели на агресия. За да не се случва това, нека впрегнем всичките си усилия и да осигурим безопасно бъдеще на подрастващите.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.