Снимки

* Кохортата на Българския Мадоф реве, че свършват парите за фалшиви новини

* Смъртен страх, че ще им вземат откраднатите активи от КТБ

 

Шок и ужас разтресе олигархията в България заради законопроекта, който Делян Пеевски заедно с колегите си от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид, внесоха в парламента с цел спиране на вторичния грабеж на активите на КТБ.

Тримата депутати в четвъртък сутринта депозираха в деловодството на Народното събрание предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност за развалянето на неизгодни сделки с активи на фалирали банки. С новите текстове се цели разкриването и стопирането на вторичния грабеж на КТБ, който Българския Мадоф Цветан Василев и марионетките му провеждат вече трета година. Всички марионетки на задкулисната шайка, създадена от Фетхуллах Костов, в която наред с Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев видно място заема и Цветан Василев, изпаднаха в абсолютен амок от тази новина.

Предварително

Калната атака на Фабриката за фалшиви новини на практика започна още преди поправките да бъдат внесени. Дори не се знаеше какви са по същество текстовете, когато глашатаите на олигархията се заеха да ги критикуват. Седмица по-рано един от вносителите Йордан Цонев само анонсира в свое медийно участие, че готвят с Пеевски такъв законопроект. Това беше достатъчно, за да предизвика студена пот по мустаците и розовите бузи на олигархичната шайка и те моментално активираха своите клакьори. Резидент Яков към бившите тайни служби и главен ревизор на БНБ по времето, когато банкрутира банковата система - Кольо Парамов, моментално бе изстрелян да обяснява колко лошо е Пеевски да предлага законови промени. Естествено той даде експертното си мнение пред лифтинговата водеща Люба Кулезич в кабеларката, издържана от Цветан Василев – БИТ. Фалшивото становище моментално бе мултиплицирано в сайта от Фабриката за фалшиви новини „Фрогнюз“ на агент „Академик“ от ДС Огнян Стефанов. В ченгесарската схема за манипулиране на общественото мнение се включи и лично агент „Академик“. Тъй като очевидно сайтът му няма достатъчно аудитория, той успя да се промуши в ефира на БНР, откъдето да ръси лъжи по адрес на Пеевски. Подгряването за законопроекта бе гарнирано и от периодично публикуване на откъси от книгата бухалка на „Капитал“ в избрани сайтове от Фабриката за фалшиви новини. Въпросната книга вече беше разкрита като поредния инструмент на фабриката за манипулации, в който просто са събрани старите им неверни твърдения, тиражирани през годините, и издадени в обемисто претенциозно творение, финансирано с грантове.

Неподготвени

В деня на представянето на законопроекта лъсна и паниката на Фабриката за фалшиви новини. Първата манипулация дойде от „Дневник“, който в немощта си просто преразказа официалната информация, но сложи заглавие: „Пеевски прозрял, че КТБ е пирамида“, за което и начинаещ стажант-репортер би казал, че е всичко друго, но не заглавие на обективна новинарска статия. „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов – Стояна Георгиева, подходи по изпипан  ата схема за фалшифициране на новини. Публикува резюме от пресконференцията на Цонев и Хамид, но към него прикрепи очаквано негативните мнения на подбрани „анализатори“, които са удобни за тяхната теза. Каквото не успяха да извадят от устата на подбраните анализатори пък от „Медиапул“ приписаха на анонимни правни експерти.

Флагман

Водещата опорна точка в черната кампания срещу законопроекта зададе „Капитал“ на Иво Прокопиев. След почти цял ден умуване флагманът на Фабриката за фалшиви новини публикува откровено лъжлив материал, в който се твърди, че Пеевски внася законопроект, който ще засегне само активи, купени с пари от КТБ, до които няма достъп, а тези, които придобил, щели да останат незасегнати. Шизофреничното твърдение, че един законов текст ще важи за едни фирми, а за други не, е едно на ръка. Безспорен факт е, че още при поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ публично бе представено удостоверение, че Делян Пеевски няма никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. А семейството му редовно си е погасявало задълженията и няма непогасени кредити. Няма и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката. Тъй като въпросните твърдения за връзки на Пеевски с активи на КТБ са откровени лъжи и могат лесно да станат обект на съдебни дела за клевета, от Фабриката за фалшиви новини още на следващия ден промениха стратегията и започнаха да внушават, че било неморално Пеевски да предлага законопроекти за КТБ, тъй като той бил виновен за фалита на банката. Колко несъстоятелно е това твърдение формулира най-точно друг от вносителите на законопроекта - Йордан Цонев. „До момента на поставяне на банката под особен надзор той (Пеевски – бел. ред.) не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито юридически е „спомогнал” за това, което се случи в КТБ“, обясни Цонев по повод спекулациите с името Пеевски по повод фалита на КТБ. Депутатът направи и ключова прогноза за бъдещето на законопроекта „Наблюдавайте кои ще са говорителите срещу закона – те ще са или част от кръга, участвал в разграбването, или техни служители“, заяви той и времето показа, че е прав.

Поддръжка

Адвокатите на Цветан Василев, които със зъби и нокти се борят поправката „Пеевски“ да не бъде приета и вторичният грабеж на активите на КТБ да продължи, получиха абсурдна поддръжка в лицето на правния експерт Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите“. Неговото становище е, че този законопроект е много лош, няма да доведе до нищо добро за държавата и естествено не бива да бъде приет. Теоретично всеки може да изразява собственото си мнение и да го аргументира както намери за добре. Но въпросният експерт заедно с агент „Ана Хранова“ от ДС – Вера Ахундова, са основните лица, представящи се за вложители в КТБ, които от фалита на банката насам проглушават ушите на всички със своите искания, инициативи, предложения и акции, до едно съвпадащи с тезите, които самият Цветан Василев защитава. В този случай ситуацията е повече от абсурдна. Хора, представящи се за жертви на пирамидата КТБ, се противопоставят на промени в закона, които биха довели до връщане на пари в трезора и съответно преразпределението към ощетените вложители. Излиза, че вложителите в КТБ не си искат парите. Или пък тези същите хора печелят повече, ако парите не им се върнат по законен път от синдиците, а стоят в ръцете на Цветан Василев и той борави с тях по свое усмотрение.

Проваленият политик и марионетка на олигархията Христо Иванов също се включи в хора от противници на поправката „Пеевски“. Точно по поръчка той се появи в бТВ, уж за да обяснява как неговата ГМО партия „Дай, България“ и останалите политически маши на задкулисието, които се обединиха, са единствената алтернатива на управлението. Той обаче не пропусна да изрецитира същите опорни точки, които се разпространяват от Фабриката за фалшиви новини: след като са се опитали да придобият „Дунарит“ чрез държавните механизми, но не са успели, вносителите правят втори опит с предлаганите текстове. Необичайната активност на сламения политик, може да се оправдае със стенограмите АРГО-гейт. При разговорите за финансирането на бъдещия политически проект, който Иванов ще оглави, се споменава как за сиво финансиране могат да разчитат на Цветан Василев. След като „Дай, България“ се провали на изборите и не се докопа до партийна субсидия, сега единственият му източник на финанси явно е точно Българския Мадоф.

Реакции

От реакциите на олигархията е видно, че явно парите, предвидени за производството на фалшиви новини, свършват. Дали откраднатото от приватизацията, проведена от Костов, вече е преразпределено, или тлъстите грантове от чужди фондации са на път да секнат, но медиите от Фабриката за фалшиви новини с всички сили се заеха с това да се борят против връщането на откраднатите активи от КТБ в масата на несъстоятелността. Излиза, че и те като псевдовложителите разчитат да се изхранват основно от ръката на Цветан Василев, който остави дупка от близо 5 млрд. лв. в трезора, прибра парите на хората и в момента е готов щедро да плаща, за да се сдобие с приятели, които да го защитават. Тези приятели сега изпитват смъртен страх, че откраднатите активи на КТБ ще бъдат взети от техния мустакат спонсор.

 

Бедров пере през „Дойче веле“

Цялата кампания срещу поправката „Пеевски“ няма как да се размине без храненика на фармацевтичния олигарх Огнян Донев – Иван Бедров. Той извърши двойно обслужване в разпространяването на фалшиви новини с един замах. Бедров е щатен служител на сайта от Фабриката за фалшиви новини „Клуб Зет“. Въпреки това пише „анализ за Пеевски“ за българския сайт на „Дойче веле“, който отдавна е овладян от правилните соросоиди и се  използва за хибридни акции като уж чуждестранен източник на информация. Текстът на Бе  дров естествено моментално е поместен в сайта, от който получава заплата - „Клуб Зет“, но за по-голяма тежест е посочено „Дойче веле“ като излиза, че цитират статия на собствения си дописник пред чужда медия. Самият текст е гарниран с откровени лъжи по адрес на Пеевски, за които са заимствани от въпросната книга бухалка на „Капитал“. Тройното препиране на фалшивите новини ( „Капитал“ - „Дойче веле“ - „Клуб Зет“) въпреки това е лесно опровержимо и то от публично достъпни документи. За сметка на това Иван Бедров няма как да опровергае факта, че не е обективен журналист, който изразява незвисимата си позиция. Доказателство за това са стенограмите от „АРГО-гейт“. В тях се вижда, че Бедров се включва на тайни сбирки с политици, олигарси и псевдообщественици и откровено крои планове как да се сформира политически проект. Достоверността на тези стенограми беше потвърдена от самите участници в тях. Съответно ако Бедров продължава да твърди, че е само журналист, а не партиен активист, то това би било лъжа.

 

Активираха и придворния художник

Придворният карикатурист на олигарха Сашо Дончев Христо Комарницки също бе поизтупан от нафталина и активиран. От няколко дни Комарницки отново започна да обикаля подбрани медии от фабриката за фалшиви новини, в които да се оплаква от монопол в медиите и да обяснява,  че ще прави протести. Първият му опит да раздуха тази опорна точка бе чрез неуспешния проект „Прас прес“. Точно преди изборите уж независимият художник, който получава заплата от газовия барон Сашо Дончев, реши да издава вестник, но с единствената цел да симулира недоволство от разпространителските фирми и така да продуцира манипулацията, че Пеевски му спирал проекта. Акцията не бе успешна, изборите минаха, олигархичните партии се провалиха, а „Прас прес“ продължи да се издава, но и до момента почти никой не си го купува. Затова Комарницки се пробва още веднъж по старата опорка да си заслужи заплата, като реве от монопол в медиите. Не е ясно обаче срещу кого ще протестира - дали срещу стотиците хиляди читатели на истинските интересни вестници, които са предпочитани пред неговия поръчков проект.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.