Да пишеш есемеси на правилен български излиза три пъти по-скъпо, отколкото ако чаткаш на шльокавица. Това са забелязали потребители на мобилни услуги в България при анализ на фактурите, които получават от операторите. Причината е в различните лимити, които съществуват за текстовете на латиница и тези на кирилица.

При съобщенията на английски, немски, френски или друг европейски език, използващ латиницата, за условните 20 стотинки, ако приемем това за цена на един есемес, абонатът може да напише 160 знака. За същите стотинки, ако използвате официалния език на страната ни, трябва да се свиете до 70 знака. Нито телефонният ви апарат, нито операторът ще ви ограничат, ако искате да се отпуснете повече, но при 160 знака на кирилица ще ви ги таксуват като три есемеса, т.е. 60 стотинки.

Няма да се впускаме в техническите обяснения на въпросите, които са свързани с кодировката, която се използва в системата unicode за предаване на символите от кирилицата. Грубо казано, техническото обяснение е следното. В тоя буркан влизат по принцип 16 малки доматчета. Ако обаче доматчетата са големи, вътре могат да влязат само 7. Ако искате да сложите 16 големи домата, ще ви трябват три буркана, нищо, че третият ще бъде полупразен, ще си го платите и него.

Това е техническата страна на въпроса. Отделна тема е, че в договореностите между клиента и зарзаватчията никъде не е ставало въпрос за размера на доматите и броя на бурканите. И всичко това се случва 10 години след влизането на България в Европейския съюз и признаването на българския език за официален език в съюза, на кирилицата за трета официална азбука, присъстваща дори в евробанкнотите, емитирани от Европейската централна банка. В същото време непрекъснато в публичното пространство се повдигат дискусии, за да ни насърчават да пишем на кирилица. Дори ще вдигаме паметник на кирилицата на Антарктида.

Сигурно много хора ще си кажат, че всичко е въпрос на компютри. Но би било добре мобилните оператори да намерят техническо решение, което да позволи равнопоставеност на българските ползватели на мобилни услуги, и в частност на кратките съобщения.

Ако е в помощ, нека в случая да припомним неизгубващите сила думи на Констатин Кирил Философ, произнесени във Венеция в беседата против триезичниците: „Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички? Също тъй слънцето не свети ли на всички? И не дишате ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае?"

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.