Снимки

- Ваше Светейшество, на прага сме на най-светлия християнски празник, за какво да се помолим в това сложно и неспокойно време, както неведнъж сте изтъквали?

- Трябва да се молим Бог да укрепява вярата ни, защото без силна вяра трудно се живее на този свят. Вярата ни дава сили да преминаваме през всички трудности и изпитания, които неизменно ни съпътстват в земния ни живот, без да се отчайваме и униваме. Вярата ни дава разбирането за смисъла защо се раждаме и каква е целта на земния ни път, какво е важно и какво маловажно и преходно в този живот, какъв е източникът на страданията и как да преминаваме неосъдително през тях. Тя ни дава увереността, че всичко на този свят ни е за спасение, че Бог ни обича и ако на Него се уповаваме, няма да допусне да погинем, нито ще останем посрамени в надеждите си. Трябва да се молим и за мир и любов. Божият благодатен мир и любовта към хората около нас да пребъдва в нашите души и в света около нас.

- Уповава ли се все по-често на вярата българинът според Вас?

- Когато има сериозни проблеми в своя живот – болести, беди – българинът се обръща към Бога. От Него търси помощ и утеха, на Него възлага надеждите си. Надникнете в който и да е от околните храмове и ще се убедите в това.

- Какво да знаем за празника и изобщо осъзнаваме ли какво празнуваме, или по-скоро за нас това са поредните почивни дни?

- Важно е да знаем какво празнуваме. Празникът не е прос­то ден за по­чив­ка и време, което посвещаваме на нашите близки и об­щност­та, но и време да издигнем умовете и сърцата си над делника, към духовния свят, към непреходните ценности и идеали. Великден е Празникът на празниците, Тържеството на тържествата, когато честваме победата на Живота над смъртта, на доброто над злото, победата на божествената любов и милост - над греха и пороците. Празнуваме Възкресението на Господ Исус Христос, Който за нас и нашите грехове прие кръстна смърт и с Възкресението Си ни дарува изкупление и отвори пред падналия човешки род дверите на спасението. Това е ново начало. Нова надежда за всички нас и обещание за вечен живот в Царството Божие. Затова радостта на Христовата Църква в този ден е толкова голяма.

- Подкрепихте инициативата „Великден за всеки“. Вярва ли българинът в доброто, съпричастни ли сме с болката на другите?

- Различните благотворителни кампании, както и тежки изпитания, през които преминаваме като общество и народ – природни бедствия, катастрофи, показват, че българите носят доброто в сърцата си. Нашите сънародници, въпреки че не живеят в излишък и охолство, винаги се отзовават на призивите за благотворство и правят каквото е по силите им, за да облекчат положението на своите сънародници, на хората в беда. Това е наистина похвално.

- Какви са впечатленията ви, влизат ли младите хора в храма?

- Слава Богу, да. През последните години градските храмове се изпълниха с млади хора и семейства с малки деца. При това те са може би най-осъзнатите членове на Църквата, които живо се интересуват от вярата си и се стараят да научат повече за нея. Те участват редовно в тайнствата ѝ, стремят се да осъществяват на дело идеалите ѝ, участват активно в енорийския и епархийски живот и в различни благотворителни инициативи, в които влагат своите знания, дарби, умения, способности и сили, за да са полезни на Църквата и на хората около тях. Те са най-ценното достояние на Църквата Христова и добра надежда за страната ни и нашето общество.

- А как ще коментирате агресията сред подрастващите, случаите са десетки? На какво се дължи това според Вас и има ли решение на този проблем?

- Коренът на всяко зло в света и в отношенията между хората е грехът - завистта, егоизмът, алчността, гневливостта, гордостта… Причина за агресията сред младежите в наше време е тази, че при възпитанието на децата се подценяват добродетели като кротост, търпение, смирение, уважение към другите, послушание към по-възрастните – към родители, учители. Тези добродетели не се ценят особено в наши дни. Счита се, че за да успееш е по-добре да бъдеш арогантен, груб, пробивен, популярен… Вероятно донякъде децата са така агресивни и защото не получават достатъчно внимание, доверие, разбиране и любов от страна на семейството и приятелите си. Добрата семейна среда, в която са на почит евангелските добродетели, помага на младия човек да овладява злите пориви в душата си и възпитава в него добродетели. А украсеният с добродетели човек се радва на обичта и доверието на хората и в живота всичко му съдейства към добро.

- Какво липсва на обществото ни?

- За да бъде едно общество единно, сплотено и успяващо, трябва да бъде обединено около общи цели и идеали, да бъде консолидирано около общи за всичките му членове ценности, като любов към ближния, саможертва в името на общото благо, честност, трудолюбие, родолюбие, щедрост, милосърдие…. А тенденцията днес е хората да стават все по-големи индивидуалисти и стремежът към материално благополучие измества посвещаването на висши идеали и цели. Това е тревожно.

- Смятате ли, че скандалите около някои свещеници и непристойното им поведение оказват негативно влияние на имиджа на Църквата и натъжава ли ви това?

- Не бива недостойните постъпки на отделни християни да се приписват на самата Църква. За Христовата Църква и всички, които наричат себе си "християни", пример за подражание и идеал, който се стремим да следваме, е Сам Господ Исус Христос и несъвършенството на този или онзи човек, било то и духовник, не бива да ни отклонява от Бога и Църквата, която Той е основал и която се освещава от Неговия Свят Дух. Освен това Църквата винаги е имала, има и сега, достойни свещенослужители, които независимо от всичко - тежките обстоятелства, нападките, клеветите срещу Църквата, недоимъка... - достойно, със страх Божий и любов, вършат своето служение, ежедневно принасят молитви за поверените им от Бога хора  и се стремят да им помогнат по-леко да носят житейския си кръст.

- Вашето благословение за читателите ни?

  • Нека този светъл празник изпълни с топлота и светлина сърцата на всеки от нас и озари нашите близки! Нека обичаме Христа, да пазим Неговите заповеди, най-главната от които е тази за любовта към Бога и хората около нас – към нашите ближни, да имаме като образец и идеал в своя живот кротостта, търпението, милостта и жертвената любов на Спасителя! Нека помним, че Господ винаги е близо до нас, винаги ще ни помогне, когато се чувстваме безпомощни и изоставени. Затова на Бога да възлагаме нашето упование и надеждите си и Възкръсналият Господ ще излива върху нас Своите милости и щедро ще ни дарява своята благодат! Христос воскресе!

 

Визитка:

Роден е в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо и силно религиозно семейство

През 1965 г. завършва Софийската духовна семинария, по онова време изселена при гара Черепиш

През 1971 г. завършва Духовната академия, в следващите две години специализира църковно пеене в Московската духовна академия

След завръщането си в продължение на няколко години е преподавател и старши преподавател по източно църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия

Приема монашество на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит

На 25 март 1976 г. патриарх Максим го ръкополага за йеромонах, а на 21 ноември 1977 г. за архимандрит

От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. е протосингел на Софийската митрополия

През 1992 г. е главен секретар на Светия синод

На 27 март 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит.

През 2001 г. Петият църковно-народен събор взема решение да раздели Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска епархия, а епископ Неофит е титулуван Русенски митрополит

От 24 февруари 2013 г. е патриарх Български и митрополит Софийски

 

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.