Снимки

Максималната стипендия за успех за учениците скача от 50 до 60 лв. Това реши Министерският съвет като одобри условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, което съгласно Закона за предучилищното и училищното образование е след 7 клас. Така вече училищата ще могат да определят месечните стипендии в диапазона от 21 лв. до 60 лв.

С постановлението е предвидено освен учениците в дневна и индивидуална форма на обучение, бонуси за успех да получават и обучаващите се в комбинирана форма, както и гимназистите обхванати от дуалната система. Право на стипендия от държавата ще имат и учениците от частните школа. Средствата за тях ще бъдат предоставяни чрез бюджетите на общините. Дава се равна възможност и на ученици със специални образователни потребности, които са завършили 7 клас с удостоверение и са продължили обучението си в първи гимназиален етап, също да получават парични награди.

Също така учениците с трайни увреждания и сираците, които получават стипендия поради тези обстоятелства, ще имат право да бъдат стимулирани и за образователни постижения. В случай на класиране и за тази стипендия, те ще имат право да получават и 50% от стойността ѝ. За децата от интернатите пък е предвидена сумата от 33 лв. месечно за лични нужди.

От тази година право на стипендия имат и осмокласниците. За целта правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 280 020 лева.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.

Горящо сметище обгазява шофьори край Кочериново

Горящо сметище обгазява пътуващите водачи по направлението Кочериново – Благоевград, алармираха потърпевши. Сигналът за инцидента е подаден в 7 часа в неделя, като на място пристигат два противопожарни екипа от Рила.