Снимки

Русенци бранят с подписка Вития мост на брега на Дунав. Предстои съоръжението да бъде съборено със започването на дейностите по мащабен европроект на община Русе за нова визия на кея. Макар и в недобро състояние, мостът навява романтични спомени у жителите на града и те не искат да се разделят с него и да приемат, че на мястото му ще се появи нова двуетажна пасарелка.
„По-добре беше да се запази и да се ремонтира. Аз съм стар русчуклия и винаги ми е било интересно да дойда тук да видя реката, също дали минава влак по линията долу. Свикнали сме с Вития мост. А е и здраво построен, новото строителство не е толкова яко”, сподели пред „Монитор” Румен Радулов. Мъжът бе дошъл да направи следобедната си разходка край реката и слезе към брега по извитото съоръжение. Румен Радулов не е съгласен с разрушаването на съоръжението.
Реализацията на трансграничния проект, който се изпълнява в партньорство с отсрещната румънска община Гюргево, вече е в ход. Изсечени са дърветата по единия от скатовете, предстои разрушаване на старата кейова стена, заличаване на Конския плаж, към който русенци също имат носталгични чувства, затова надигат гласове, че мястото трябва да се запази.
„Защо тези претенции не бяха съобщени, когато имаше обществено обсъждане на проекта, а едва сега се поставят на дневен ред. Тогава беше времето да бъдат коментирани”, каза неотдавна на пресконференция заместник-кметът по устройство на територията в община Русе Димитър Наков. По думите му Витият мост не отговарял на изискванията за достъпна среда на хора с физически увреждания.
Конският плаж също ще бъде заличен.  Според Бойко Никифоров, който е един от инициаторите за подписката, строителството на асансьор за хора с инвалидни колички към сегашния мост би решило проблема, Така ще се запази обичаното съоръжение, а и крайбрежието ще стане достъпно за всички, смята той. Освен това наклонът на новата двуетажна пасарелка не бил съобразен с изискванията за придвижване на инвалиди.
„Витият мост е спомен на цели поколения русенци. Няма турист, който да е посетил Русе и да не се е снимал там”, защитава позицията си Никифоров.
Подписката за запазване на съоръжението е местна гражданска инициатива. Събирането на подписи започна на 11 септември и ше продължи 10 дни - до 20 септември. На сесията на местния парламент на 19 септември тя ще бъде представена на общинските съветници, които ще решат да бъде ли взета под внимание. Рано сутринта същия ден от 8,00 до 9,00 часа пред входа на общината е предвиден протест против разрушаването на Вития мост.
Трансграничният европейски проект на Русе и Гюргево е на стойност 7 349 963 евро. Целта му е изцяло да преобрази крайбрежната визия на двата дунавски града. В Русе ще се обнови участък покрай реката с дължина 480 метра, а в Гюргево ще се изгради кей и ще се развие зоната около канала „Свети Георги”.

Така ще изглежда новата двуетажна пасарелка.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

50 млн. лева ни носи окултният туризъм

Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.

Дете без ръце и крака вече пише и рисува

Дете без ръце и крака вече може да ходи, да пише, рисува и да държи прибори за хранене, с които да се обслужва. Деветгодишната Еля Шаидинова е от разградското село Ясеновец и е родена без горни и долни крайници. Зам. кметът на Разград Ердинч Хасанов от няколко години води кампания за подпомагането на детето и на неговото семейство. Той се свързва със специалиста по протезиране проф. по бионика Евгени Дюкенджиев от Горна Оряховица и му разказал за случая с момичето. В продължение на 4 месеца професорът и съпругата му работят по изготвянето на бъдещите протези.

Братя от сливенското Старо село носят имената на Мао и Хо Ши Мин

Двама българи,  родени през 1957 и 1960 година носят имената на някогашните вождове на Китай и Виетнам Мао Дзедун / 1893-1976/  и Хо Ши Мин /1890-1969/ , решението за това взел баща им, наскоро навършилият столетие полковник от запаса Марин Шидеров от сливенското село Стара река.