Снимки
4000 камери ще бъдат включени във видеонаблюдението на матурите. Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя припомни, че във всяка зала ще има по двама квестори, както и в коридорите.
Учениците в първи и пети клас ще имат нови учебници на чиновете си за 15 септември, при второкласниците, шестокласниците и осмокласниците обаче е възможно забавяне, обяви образователният министър Красимир Вълчев, който официално представи новоназначените си заместници - Татяна Михайлова и Деница Сачева. Още в началото, когато има преговори и проверка на входящите нива, за първите нови уроци са осигурени pdf–учебници, обясни Вълчев.
Очаква се помагала за втори, шести и осми клас да има до месец след началото на учебната година. Това е реалният срок те да влязат в класните стаи. МОН има уверението на издателите, че ще спазят сроковете и ще ускорят максимално доставката на учебници.
Справянето с неграмотността и мотивирането на учителите ще бъде основен приоритет в работата на МОН, обяви просветният министър. Усилията на ведомството ще са насочени към обхващане на децата в детските градини и училище, задържането им в образователната система и предотвратяване на ранното отпадане от клас.
Преди началото на учебната година във всяка община ще бъдат сформирани екипи от различни експерти, които ще издирват и подпомагат записването на хлапетата в детска градина или предучилищна група в школа. Става дума основно за 5-6 годишните деца от уязвими групи, които са в задължителна предучилищна възраст.
Трябват ни млади и мотивирани учители, каза министърът и напомни, че до осем години половината от сегашните преподаватели ще са в пенсионна възраст. Той заяви отново, че правителствената програма предвижда двойно увеличение на възнагражденията на педагозите до края на мандата.
На дневен ред стои и разтоварването на учителите от бумащината, за да имат повече време да помислят как да направят урока по интересен.
Красимир Вълчев обяви, че ще провокира висшите училища да изработят стратегия за развитието си в по-дълъг хоризонт – около 20-25 години. Ще продължи и преструктурирането на финансирането и на приема в университетите според качеството и реализацията на студентите на пазара на труда. При финансирането обаче ще се добави и компонент за регионална значимост, но не за целия университет, а за отделни професионални направления. Ще се подкрепят  направленията, в които университетите са най-силни. По думите на министъра това са онези специалности, по които висшите училища са подготвяли студенти преди 25 години.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бивш шеф на затворите: Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони

"Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони". Това пред Нова тв бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов на фона на дискусията достатъчно добре ли се охраняват нашите затвори.

Николай Колев-Босия продължава гладната си стачка срещу купуването на шофьорски книжки

Общественикът Николай Колев-Босия вече дванадесети ден продължава гладната си стачка срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки, която води до многобройни трагедии по пътищата.