Снимки

ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския административен съд и му разпореди да се произнесе отново, след като там вече веднъж отхвърлили жалба на майка срещу заведение, което искало надценка за играещи деца.

След продължили близо 30 месеца митарства по съдебните инстанции майка на 3 непълнолетни деца от Стара Загора успя да докаже, че е станала жертва на дискриминационно отношение в заведение, в чието меню била записано, че дължи 50-процентна надценка на сметката, ако рожбите й се заиграят помежду масите.

В социалните мрежи Живка Александрова написа: „Делото срещу едно старозагорско заведение, което преди 2,5 години си позволи да заплашва с такса „Дете" е решено от ВАС, в полза на всички деца и родителите им.Това решение лично за мен, не само като жалбоподател, но и като родител е глътка въздух и лъч надежда, че все пак в съдебната ни система има мислещи и съвестно работещи хора“.

Александрова припомня, че Комисията за защита от дискриминация и старозагорският административен съд не са установили дискриминация в конкретния казус, но състав на Върховния административен съд с председател Здравка Шуменска в свое заседание от 26 февруари т.г.е заел коренно противоположна позиция. Върховните съдии отменят предходните решения и връщат делото обратно в Града на липите за ново произнасяне, а КЗД ще трябва да плати 500 лв за направените от Александрова разноски за адвокат. В мотивите за отмяната на предходните решения съдиите са записали дословно: „Съгласно надписа, нарушението на изискването за недопускане на детска игра се санкционира със сума, която е обвързана със сметката за консумация. Това означава, че по същество, при преценка на представител на заведението, че е допуснато нарушение (детска игра), за съответната категория посетители по този начин се въвеждат различни, по-високи цени, отколкото за останалите посетители на заведението, а това без съмнение ги поставя в особено неблагоприятно положение в сравнение с последните. Това е нарушение не само на забраната по чл. 4, ал. 1 от Закона за туризма за предоставяне на туристически услуги в туристически обекти на цени в различен размер, но и по-неблагоприятно третиране на основата на признака „семейно положение“, представляващо проява на пряка дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация“.

Репортерска проверка в заведението установи, че скандалният надпис вече го няма в менюто.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и тирове задръстват столицата

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и камиони ще блокират центъра на София и „Цариградско шосе“. Шествие на рейсове ще премине от храм-паметника „Св. Александър Невски” до Централна автобусна гара, докато над 50 тежки камиона ще останат на най-натоварената столична пътна артерия.

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса

Седмицата започва със слънце и дъжд

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса

Слънце и дъжд ни очакват в началото на седмицата. Това съобщават от НИМХ на БАН. 

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.