240 нови ветрогенератора пуснали в Германия през първата половина на 2021-а

240 нови ветрогенератора пуснали в Германия през първата половина на 2021-а

Германската електропреносна мрежа е добавила 240 нови наземни вятърни турбини с потенциална мощност от 971 мегавата през първите шест месеца на годината, сочат данни от сектора, предоставени днес на ДПА.

Това е увеличение с 62% спрямо същия период на миналата година, но все още растежът не е достатъчно бърз, за да бъдат посрещнати заложените от правителството цели за възобновяема енергия, съобщиха Асоциацията за вятърна енергия (BWE) и Съюзът на енергийните компании (VDMA Power systems). За полугодието пък са били спрени 135 вятърни турбини, с мощност от 140 мегавата.

Асоциациите очакват увеличение на мощностите за цялата година с между 2,2 и 2,4 гигавата. Тези цифри са доста под регистрирания растеж между 3,5 и почти 4,9 гигавата в пиковите години от 2014-а до 2017 г. През 2020 година Германия е добавила само 420 вятърни турбини с обща мощност от 1,4 теравата.

Междувременно германският оператор на електропреносната мрежа Tennet съобщи, че вятърните турбини в Северно море са показали по-голямата си ефективност в сравнениe с наземните турбини през първото полугодие. Вятърът в морето е генерирал 16,6% от общата вятърна енергия в Германия през първата половина на годината, което е увеличение спрямо 15,6% спрямо същия период на миналата година. Общата мощност на турбините в Северно море - където се планират големи вятърни паркове - е останала на равнище 6,68 гигавата. За първи път от години през 2021-а в района няма да се строят други турбини.

Общо съоръженията за офшорна вятърна енергия - в Северно и в Балтийско море - са генерирали 11,5 тераватчаса, а турбините за наземната вятърна енергия - около 47 тераватчаса. Целта на германското правителство е за производство на 20 гигавата от региона до 2030 година и 40 гигавата до 2040-а.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.